Архів / Archive

Головна » Статті » 2011_11_15-16_KamPodilsk » Секція_2_2011_11_15-16

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИРОВИНОЮ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Молла Маріанна
аспірантка,
Одеський національний економічний університет,
м. Одеса
 
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИРОВИНОЮ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
 
Виробництво молочних продуктів є одним із стратегічних напрямків переробної промисловості України. Проте за період з 2000 р. по 2009 р. кількість підприємств-виробників молочних продуктів зменшилась майже вдвічі. За статистичними даним в 2010 р. на ринку України приблизно 300 підприємств займались переробкою молока, що на 40 % менше ніж у попередньому році. Така динаміка підтверджує загострення конкуренції на ринку між молокопереробними підприємствами, а саме великими холдингами, які поглинають дрібні підприємства. Забезпечення конкурентоспроможності молокопереробних заводів стає їх першочерговою задачею, однією з основних складових якої є наявність якісної молочної сировини.
Це питання в більшій або меншій мірі аналізується багатьма науковцями, які досліджують ринок молока та молочних продуктів України: Т.М. Максютою-Гонтарук, Ю. В. Масюком, В. А. Радченком, Л. Г. Ліпичем, О. О. Скібіною та іншими.
Молокопереробна підгалузь України сьогодні характеризується низкою проблем, найважливішою, яка потребує негайного вирішення і від якої залежить, в першу чергу, існування самої підгалузі, є забезпечення молочної сировиною у необхідній кількості та якості. Для діагностики ринку молока та молочної продукції необхідно, перш за все, дослідити обсяг виробництва молока. На останнього впливають два основні фактори: кількість поголів’я молочного стада та його продуктивність.
Таблиця 1
Динаміка поголів’я корів, виробництва молока та середніх цін в Одеській області за роками [1]

 
З кожним роком поголів’я молочного стада зменшується, проте за останні роки спостерігається незначне покращення ситуації, так в 2010 році порівняно з 2009 роком їх кількість зросла на 0,38 %. За дослідний період поголів’я великої рогатої худоби зменшилось на 56,22 %, в тому числі поголів’я корів на 1 січня 2010 року склало близько половини рівня 2000 року. Як наслідок зменшення молочного стада, спостерігається тенденція зменшення виробництва молока, як в господарствах населення, так і в сільськогосподарських підприємствах. За десять років виробництво молока в Одеській області зменшилось на чверть, а в 2010 році порівняно з 2009 роком – на 2,56 %. 2000-2004 роки були вдалими для Одеської області, за цей період обсяги виробництва молока зросли майже на 35 %. З 2005 року виробництво молока почало зменшуватися, вже в цьому році на 15,63 % менше було вироблено молока ніж у попередньому 2004 р. Незважаючи на негативні тенденції скорочення поголів’я корів та виробництва молока, продуктивність молочного стада підвищилась, за десять років середній річний удій молока від однієї корови збільшився на 63,77 %. Основним шляхом підвищення продуктивності корів є поліпшення кормової бази, якості кормів, структури раціонів. В 2010 році в Одеській області було вироблено продукції в перерахунку на молоко на 78,63 тис.т, це говорить про те, що власне виробництво молока повністю задовольняє переробні заводи, інші 80 % виробленого молока збувається в близько розташовані області. Зменшення власної переробки молока пов’язано з припиненням своєї діяльності за останні роки таких великих заводів, як, наприклад Балтський заводи дитячого харчування, та інших по всій області. Незважаючи на стовідсоткове забезпечення підприємств Одещини власною молочною сировиною, проблеми з постачанням якісної сировини продовжують існувати. Останні роки спостерігається диспаритет цін у взаєминах між сільськогосподарськими підприємствами і підприємствами переробної промисловості. Хоча середні ціни реалізації молока сільгосппідприємствами зросли майже в п’ять разів, сьогодні роздрібна ціна на продукцію переробної промисловості вдвічі вища за реалізаційну. Порушення цінової пропорції має негативне відображення на інтересах не тільки виробників молока, але й переробних підприємств, та, у підсумку, призводить як до спаду виробництва молока, так і обсягів його переробки.
Отже, спираючись на результати наукових досліджень вітчизняного та зарубіжного досвіду, можна зробити висновок, що одним з шляхів вирішення сировинної проблеми молочної галузі в Одеській області і в Україні в цілому, є кооперування й інтегрування сільгоспвиробників із підприємствами молочної промисловості та агросервісу.
 
Список використаних джерел
1.       Головне управління статистики в Одеській області [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.od.ukrstat.gov.ua/.
Категорія: Секція_2_2011_11_15-16 | Додав: clubsophus (2011-11-14)
Переглядів: 1217 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція_1_2011_11_15-16
Секція_2_2011_11_15-16
Секція_3_2011_11_15-16
Секція_4_2011_11_15-16
Секція_5_2011_11_15-16
Секція_6_2011_11_15-16
Секція_7_2011_11_15-16
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 651
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0