Яворов Вадим
асистент,
Подільський державний аграрно-технічний університет,
м. Кам’янець-Подільський
Зміни умов обліку та контролю в
Україні
У зв’язку із стрімким загальним зростанням народонаселення Землі постає
гостра проблема збільшення продовольства. Враховуючи те, що
більше 1млрд людей на Землі голодують і біля 2 млрд. недоїдають або харчуються
неякісно, необхідно нарощувати виробництво адекватної до потреб людини
сільськогосподарської продукції.
Саме ці обставини зумовили докорінну зміну форми і змісту управління
підприємством, суттєвого підвищення ролі інформаційного, технологічного,
методичного, організаційного та іншого забезпечення управління галузями
економіки України, зокрема сільського господарства. У зв`язку з цим зростають
потреби удосконалення контрольних функцій на всіх рівнях управління, що відграє
важливу роль в управління економікою, особливо в умовах її сучасного
трансформування, забезпечуючи господарські суб’єкти необхідною інформацією для
прийняття оптимальних рішень та досягнення поставлених завдань.
У системі управління зростає роль внутрішньогосподарського контролю, який
являється невід`ємною частиною управління, адже не можна здійснювати управління
без систематичного контролю за матеріальними цінностями і грошовими потоками,
їх раціональним використанням, операціями і процесами, які пов`язані з
виробництвом і реалізацією продукції. Функції
внутрішньогосподарського контролю спрямовані на підвищення ефективності
діяльності підприємств і об’єднань, виявлення і використання внутрішніх резервів
і посилення режиму економії, запобігання непродуктивним витратам і втратам,
нестачам і розкраданням цінностей. Крім того, з появою потреби мати інформацію
ширшу ніж від бухгалтерського та фінансового обліку, окрему та особливу увагу
відділу обліку і контролю слід звернути за контролем над якістю виробленої
сільськогосподарської продукції рослинництва.
Зараз на сільськогосподарських підприємствах
система обліку виробничих витрат і калькулювання організовується в залежності
від характеру виробництва, вибору об'єктів обліку витрат і об'єктів
калькулювання. Об'єкти обліку і калькулювання визначаються цілями управління. Кожен
об’єкт бухгалтерського обліку в сучасних
системах обліку характеризується двома ознаками: економічною і правовою. В
теперішній час, на сільськогосподарських підприємствах в обліку відображається
лише економічна сутність об’єкта (табл. 1).
Таблиця 1
Об'єкти обліку витрат у
рослинництві, що використовуються у сільськогосподарських підприємствах Чемеровецького
району Хмельницької області
Відміна Бреттон-Вудської системи регулювання грошових потоків у іноземній
валюті на міжнародному рівні та відмова США від золотого паритету долара
послабили роль грошового вимірника в обліку. Названі умови також були доповнені
розробкою методології стратегічного управління. Все це актуалізувало потребу
повнішого використання не фінансової інформації. В обліково-аналітичній
діяльності підприємств очевидним став факт використання багатомірного
відображення усіх фактів господарських процесів та розробки методики такого
відображення.
Однак, як бачимо з Табл.1., об’єкти обліку відображають
лише кількісний склад продукції, а інформації про якість склад та її споживчу
цінність продукції не несуть. Але саме якість продукції, її екологічність та
поживність є основними показниками для споживачів. Серед основних показників якості продукції виділимо такі:
- зерно озимої пшениці та ярої
пшениці: вміст білку; вміст клейковини;
-
зерно ячменю ярого: вміст білку; вміст базисних
екстрактивних речовин (БЕР);
-
зерно кукурудзи: вміст білку; вміст перетравленого
протеїну;
-
зерно гречки: вміст білку; вихід гречки;
-
буряк цукровий – вміст цукру (цукристість);
-
ріпак – вміст олії;
-
горох – вміст перетравленого протеїну.
На основі цього зробимо висновок, що не потрібно довготривалих обчислень
собівартості сили земного тяжіння, а потрібно калькулювати поживність та якість
продукції (Табл. 2).
Виходячи із вище сказаного, поряд із іншими функціями
внутрішньогосподарського контролю, пропонуємо виділити і таку, не менш важливу,
як контроль за якісним складом сільськогосподарської продукції що вирощується у
господарствах. Це має суттєве значення в умовах ринкової економіки, адже
забезпечить своєчасність і результативність внутрішньогосподарського контролю,
ефективність виробництва та реалізації продукції і, як наслідок, підвищить як
рентабельність сільськогосподарських підприємств, так і якість вирощуваної
продукції та її конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках.
Таблиця 2
Об'єкти обліку витрат у рослинництві
Список використаних джерел
1.
Голов С.Ф.
Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку:
Монографія. / Голов С.Ф. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 522 с.
2.
Іванюта П.В. Внутрішньогосподарський (управлінський)
облік у виробничих підрозділах сільськогосподарських господарюючих суб’єктів:
[навч. посіб.] / Іванюта П.В., Левченко З.М. – К.: Центр навчальної літератури,
2006. – 368 с.
3.
Литвиненко М.А. Реалізація генетичного потенціалу /
М.А.Литвиненко // Насінництво. – 2010. – № 6. – С. 1–6.
4.
Маласай В.М. Від якості насіння – до якості зерна / В.М.
Маласай // Насінництво. – 2011. - № 4. – С. 1–3.
5.
Білоусова І.П. Роль
управлінського обліку в підвищенні ефективності виробництва / Білоусова І.П. //
Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. –
№ 4. – С. 44 – 47.
6.
Рудник-Іващенко О.І. Чи їстимуть українці гречаники /
О.І. Рудник-Іващенко // Насінництво. – 2011. - № 3. – С. 2-5.
7.
Шатковська Л.С. Економічний контроль на
сільськогосподарських підприємствах / Шатковська Л.С. – К.: Урожай, 1994. – 272
с.
|