Архів / Archive

Головна » Статті » 2013_04_18-19_KamPodilsk » Секція_3_2013_04_18-19

СУЧАСНИЙ СТАН НОРМАТИВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
Євгенія Петрова
студентка
Лариса Гевлич
к.е.н., доцент
Донецький національний університет
м. Донецьк
 
СУЧАСНИЙ СТАН НОРМАТИВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
 
В останні роки в Україні набуває розвитку ресторанне господарство як таке, що має високу інвестиційну привабливість. Ефективне функціонування сфери ресторанного бізнесу в умовах ринкової кон’юнктури напряму залежить від методології обліку діяльності, яка повинна бути адаптована до сучасної економіки та відповідати цілям внутрішнього управління.
Облік та аналіз діяльності підприємств громадського харчування досліджуються у роботах таких вітчизняних науковців, як Ф.Ф. Бутинець, Я.Д. Крупка, А. Коваленко, І.Я. Романків, В.В. Сопко, Р.Л. Хом'як та інші. Але більшість авторів висвітлюють теоретичні засади організації обліку, полишаючи поза увагою шляхи подолання проблем  його регулювання, що робить тему дослідження актуальною в науковому та теоретичному аспектах.
Метою роботи є аналіз основних проблем існуючого нормативного регулювання бухгалтерського обліку на підприємствах ресторанного бізнесу з точки зору пошуку шляхів вдосконалення облікового процесу.
На сьогоднішній день облік діяльності підприємств громадського харчування регламентується Методичними рекомендаціями щодо впровадження національних П(С)БО у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих із міжнародними стандартами (наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 17.06.2003 р. № 157) та Методичними рекомендаціями з формування складу витрат і порядку їхнього планування в торговій діяльності (наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 22.05.2002 р. № 145) [1,2]. Національні стандарти бухгалтерського обліку у цій сфері не передбачені.
Згідно з Методичними рекомендаціями існують 2 способи обліку на підприємствах громадського харчування: торговий та виробничий. При цьому застосування торгового методу не узгоджується з вимогами П(С)БО та Інструкції про застосування Плану рахунків (наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291) стосовно використання рахунків 23 «Виробництво» і 28 «Товари». Так, згідно з Інструкцією № 291 на рахунку 28 ведеться облік руху ТМЦ, що надійшли на підприємство з метою продажу, а Методичні рекомендації №157 дозволяють використання рахунку 28 також для обліку товарів та сировини, придбаних для подальшої переробки, а рахунку 23 - для обліку товарів та сировини у виробництві за цінами продажу. Отже, на рахунку 23 відображаються витрати на придбання сировини і націнка, що суперечить Інструкції № 291, відповідно до якої за дебетом рахунка 23 відображаються тільки прямі витрати [3].
Щодо вибору методу обліку підприємством громадського харчування також існує суперечність: лист Міністерства фінансів України від 11.11.2004 р. № 31-04200-30-29/21009 [4] рекомендує в якості базового методу бухгалтерського обліку виробничий, а лист Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 05.11.2004 р. № 54-51/741 [5] - торговий, а ведення обліку згідно з виробничим методом вважає доцільним для самостійних цехів з виробництва готової продукції, напівфабрикатів і кулінарних виробів.
Крім, того в діючих нормативних документах містяться застарілі вказівки: наприклад, у разі вибуття запасів з комори до структурних підрозділів одним із можливих методів їх оцінки Методичні рекомендації №157 вказують метод ЛІФО, який виключений з П(С)БУ 9 і заборонений до застосування.
Вирішення проблеми узгодження нормативного регулювання обліку на підприємствах ресторанного бізнесу можливе за умови розробки відповідного національного П(С)БО у даній сфері діяльності.
Критичний аналіз стану нормативного регулювання обліку на підприємствах ресторанного бізнесу надав можливість зробити наступні висновки:
1) констатована необхідність перегляду існуючого нормативного регулювання для усунення існуючих невідповідностей;
2) запропоновано впровадження національного П(С)БО для сфери ресторанного господарства.
 
Список використаних джерел
1. Методичні рекомендації щодо впровадження національних П(С)БО у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих із міжнародними стандартами: наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 17.06.2003 р. № 157. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1022.138.0.
2. Методичні рекомендації з формування складу витрат і порядку їхнього планування в торговій діяльності: наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 22.05.2002 р. № 145. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?code=v0145569-02.
3. Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування: наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0892-99.
4. Лист Міністерства фінансів України від 11.11.2004 р. № 31-04200-30-29/21009. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1023.1922.0.
5. Щодо класифікації громадського харчування та методів калькулювання собівартості: лист Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 05.11.2004 р. № 54-51/741. - – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1022.2351.0.
Категорія: Секція_3_2013_04_18-19 | Додав: clubsophus (2013-04-15)
Переглядів: 1483 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція_1_2013_04_18-19
Секція_2_2013_04_18-19
Секція_3_2013_04_18-19
Секція_4_2013_04_18-19
Секція_5_2013_04_18-19
Секція_6_2013_04_18-19
Секція_7_2013_04_18-19
Секція_8_2013_04_18-19
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 651
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0