Борковська Валентина
доцент
Подільський державний аграрно-технічний
університет
м. Кам'янець-Подільський
УПРАВЛІНСЬКА ЗВІТНІСТЬ М'ЯСОПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА
За останні роки в Україні більшість підприємств
стратегічного напряму діяльності, в тому числі й м'ясопереробні, працювали
збитково, тому припинили свою діяльність або зменшили обсяги виробництва. Як
правило, це супроводжувалось збільшенням собівартості продукції в розрізі
виробничих підрозділів та асортиментних груп.
За результатами дослідження встановлено, що з метою
оперативного впливу на поточні витрати виробництва, з одного боку, та
визначення довгострокової стратегії роботи підприємства – з іншого, необхідно
удосконалити внутрішньогосподарську звітність про витрати підприємства.
Автором
запропоновано систему рекомендованої управлінської звітності за видами звітних
документів. Склад управлінської звітності відображено у таблиці 1.
Таблиця 1
Рекомендована управлінська звітність м'ясопереробного підприємства
за видами звітних документів
Перераховані
документи деталізують інформацію фінансової звітності, зокрема Балансу (форма
1) та Звіту про фінансові результати (форма 2). Дві останні форми в окремих
випадках доцільно віднести до рекомендованої управлінської звітності,
інформація у яких буде формуватись на вимогу внутрішніх користувачів
управлінського персоналу не тільки щоквартально, але і за будь-який інший
вибірковий період (місяць, 4 місяці
тощо). Кожний із рекомендованих звітних документів управлінської звітності
м'ясопереробного підприємства розкриває інформацію про витрати або в цілому по
підприємству, або по підрозділу, асортиментній групі, виду продукції.
Вважаємо,
що застосування раціональної системи внутрішньогосподарської управлінської
звітності на будь-якому підприємстві з урахуванням технологічних особливостей
виробничих підрозділів підвищить ефективність обліку для потреб поточного і
стратегічного управління ресурсами.
|