удк 631.15:635.1/.8(477.54)
Черненко Юлія
аспірант
Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
м. Харків
напрями інтенсивного розвитку овочівництва у Харківській області
Анотація
Проведений аналіз розвитку овочівництва відкритого ґрунту в Харківській області у сільськогосподарських підприємствах й господарствах населення більш ніж за десять років та окреслено напрями подальшого його розвитку.
Ключові слова: овочівництво, посівні площі, урожайність, валовий збір, інтенсифікація.
Овочівництво є не простою галуззю рослинництва, її складність в значній мірі обумовлена великим набором вирощуваних овочевих культур, які відрізняються між собою технологіями виробництва.
Економічна криза призвела до порушення взаємодії окремих сфер овочепродуктового підкомплексу: виробництва, переробки, зберігання та збуту овочевої продукції. По суті, розпочалися процеси саморегулювання та самовиживання його окремих сфер, оскільки держава не займалася регулюванням цього процесу.
Досить мізерний асортимент овочів відкритого ґрунту і низька питома вага площі, зайнятої іншими овочами, пояснюється браком спеціалізованих засобів механізації основних виробничих процесів, недостатньою кількістю спеціального транспорту і тари, холодильних установок, пунктів доопрацювання і зберігання готової продукції [1].
Необхідно відмітити, що структура посівних площ, займаних овочевими культурами за період 1999-2012 рр. змінилася (табл. 1).
Таблиця 1
Структура посівних площ овочевих культур у сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення Харківської області, га
Найбільш затребуваними у сільськогосподарських підприємствах залишаються такі овочеві культури, як капуста й цибуля на ріпку, сумарна питома вага яких у 2012 р. досягла рівня 47,4 % (капуста – 30,8 та цибуля на ріпку – 16,6 %). Але ці площі обробляються і в господарствах населення.
Із вище наведеної таблиці видно, що особливістю розвитку досліджуваної галузі є переміщення виробництва овочів із сільськогосподарських підприємств у господарства населення. Вони швидше реагують на незайняті ніші ринку, збільшуючи обсяги виробництва овочевої продукції. Переміщення овочівництва у ці господарства аж ніяк не можна назвати позитивним явищем тому, що виробництво продукції здійснюється із низьким рівнем інтенсифікації.
Важливість галузі в регіоні, який досліджується, підкреслюється тим, що всі категорії господарств мають підхід до виробництва – виробництво заради виробництва. У ринкових умовах він є не тільки неефективним, а й часто збитковим. Наслідком цього є зниження рівня фактичного попиту та пропозиції овочів відкритого ґрунту. Дослідження вітчизняних вчених доводять перевищення темпів зниження попиту над темпами зниження пропозиції великої частки особистих господарств населення, які приймають участь у виробництві овочевої продукції [2].
Ситуація, що склалася, на наш погляд, не є сприятливою. Зараз господарства населення не в змозі забезпечити великі міста і населені пункти високоякісною овочевою продукцією, а переробну промисловість – необхідною сировиною. За умови демографічної ситуації і масової міграції працездатного населення в міста, розв'язати вказану проблему можна тільки шляхом відродження овочівництва на промисловій основі, концентрації його в спеціалізованих господарствах і розвитку приміських зон овочівництва.
Підтвердженням вищесказаного можуть служити дані про динаміку основних показників виробництва овочів відкритого ґрунту в Харківській області у розрізі окремих категорій господарств (табл. 2).
Аналіз показників виробництва овочів відкритого ґрунту в регіоні свідчить про те, що у структурі посівних площ найбільша питома вага припадала на частку господарств населення. За досліджуваний період вона збільшилася з 86,1 до 97,9 %.
Посівна площа під овочевими культурами в сільськогосподарських підприємствах у 2012 р. у порівнянні з 1999 р. скоротилася на 3447,3 га. У 2012 р. вона майже досягла рівня 2006 р. – 763,3 га або 2,2 % у загальній структурі посівної площі.
В господарствах населення посівна площа, зайнята овочами відкритого ґрунту збільшилася з 26159,3 га у 1999 р. до 34820,3 га в 2012 р. Питома вага площ посіву овочів даної категорії господарств збільшилася н 33,1 %.
На відміну від господарств населення, сільськогосподарські підприємства мають значні можливості в плані розширення посівних площ під овочеві культури відкритого ґрунту.
Таблиця 2
Посівна площа і урожайність овочевих культур у Харківській області за категоріями господарств
Рік
|
Посівна площа овочів, га
|
Урожайність, ц/га
|
Усі категорії господарств
|
Сільського-сподарські підприємства
|
Господарства населення
|
Усі категорії господарств
|
Сільського-сподарські підприємства
|
Господарства населення
|
1999
|
30369,9
|
4210,6
|
26159,3
|
88,8
|
76,8
|
91,1
|
2000
|
33851,8
|
4335,5
|
29516,3
|
127,9
|
88,6
|
128,3
|
2001
|
33847,9
|
2372,0
|
31475,9
|
125,3
|
67,7
|
129,7
|
2002
|
31193,7
|
1355,6
|
29838,1
|
127,1
|
75,8
|
129,4
|
2003
|
30800,3
|
1402,1
|
29398,2
|
142,8
|
100,0
|
144,8
|
2004
|
29106,4
|
791,9
|
28314,5
|
166,8
|
109,4
|
168,4
|
2005
|
31270,7
|
619,3
|
30651,4
|
162,2
|
112,4
|
163,2
|
2006
|
30095,0
|
766,0
|
29329,0
|
169,6
|
64,8
|
172,3
|
2007
|
29890,9
|
454,9
|
29393,7
|
182,3
|
138,5
|
175,3
|
2008
|
28963,4
|
667,1
|
28296,3
|
166,5
|
171,7
|
166,4
|
2009
|
28060,3
|
475,7
|
27538,8
|
174,1
|
141,5
|
161,2
|
2010
|
28782,5
|
576,7
|
28205,8
|
147,3
|
122,6
|
147,8
|
2011
|
36364,4
|
634,5
|
35729,9
|
180,7
|
227,0
|
179,9
|
2012
|
35583,6
|
763,3
|
34820,3
|
183,8
|
268,9
|
182,0
|
Врожайність овочів у цілому за усіма категоріями господарств за 1999-2012 рр. збільшилася на 48,3 %. Причому починаючи з 2011 р. вищої врожайності досягають сільськогосподарські підприємства. Загальне зростання врожайності у цій категорії господарств склало за досліджуваний період 192,1 ц/га або 250,1 %. Найбільша врожайність була досягнута в 2012 р. (268,9 ц/га).
Меншим виявилося зростання врожайності в господарствах населення – на 90,9 ц/га або 99,8 % порівняно з найурожайнішим для цієї категорії підприємств 2012 р. Упродовж досліджуваних років цей показник мав тенденцію до зростання. Хотілося б відмітити, що за період 2006-2009 рр. врожайність овочів у господарствах населення залишалася на рівні, близькому до 170 ц/га. Це свідчить про наявні складності в плані збільшення виходу продукції за рахунок інтенсивних чинників.
Аналіз зміни врожайності овочів відкритого ґрунту в різних категоріях господарств дозволяє зробити висновок, що цей показник не має чіткої тенденції до збільшення й коливається за роками.
Можна зробити висновок, що овочівництво відкритого ґрунту в Харківській області розвивається за інтенсивним шляхом розвитку, оскільки збільшення валового збору відбувається, в першу чергу, за рахунок зростання врожайності, а не розширення площі посіву.
Сільськогосподарські підприємства, що мають накопичений ресурсний потенціал, на відміну від господарств населення, мають найбільші можливості не лише для значного розширення посівних площ, але й різкого збільшення врожайності вирощуваних овочевих культур. Збільшення обсягів виробництва овочів відкритого ґрунту на основі застосування різних напрямів інтенсифікації дозволить збільшити особисте споживання, забезпечити максимально можливе насичення ринку і дасть імпульс подальшому розвитку підприємств овочеконсервної промисловості. Саме ця категорія господарств є найбільш перспективною в плані зростання й розвитку овочівництва відкритого ґрунту в регіоні [3].
Список використаних джерел
- Пабат В.О. Агробіологічний потенціал в Україні та шляхи його використання / В.О. Пабат, Д.Т. Віннічук, Ю.О. Тараріко // Економіка АПК. – 2005. – № 6. – С. 31-40.
- Пархоменко Л.А. Економічна ефективність функціонування фермерських господарств Черкаської області / Л.А. Пархоменко / Зб. наук. пр. Луганського нац. аграрн. ун-ту / за ред. В. Г. Ткаченко. – Луганськ : Вид-во ЛНАУ, 2006. – № 61(84). – С. 378-382.
- Макаренко П.М. Моделі аграрної економіки / П. М. Макаренко. – К.: ННЦ ІАЕ, 2005. – 682 с.
|