Архів / Archive

Головна » Статті » 2014_05_22-23_KamPodilsk » Секція_1_2014_05_22-23

НАПРЯМИ ІНТЕНСИВНОГО РОЗВИТКУ ОВОЧІВНИЦТВА У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

удк 631.15:635.1/.8(477.54)

Черненко Юлія

аспірант

Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва

м. Харків

 

напрями інтенсивного розвитку овочівництва у Харківській області

 

Анотація

Проведений аналіз розвитку овочівництва відкритого ґрунту в Харківській області у сільськогосподарських підприємствах й господарствах населення більш ніж за десять років та окреслено напрями подальшого його розвитку.

Ключові слова: овочівництво, посівні площі, урожайність, валовий збір, інтенсифікація.

 

Овочівництво є не простою галуззю рослинництва, її складність в значній мірі обумовлена великим набором вирощуваних овочевих культур, які відрізняються між собою технологіями виробництва.

Економічна криза призвела до порушення взаємодії окремих сфер овочепродуктового підкомплексу: виробництва, переробки, зберігання та збуту овочевої продукції. По суті, розпочалися процеси саморегулювання та самовиживання його окремих сфер, оскільки держава не займалася регулюванням цього процесу.

Досить мізерний асортимент овочів відкритого ґрунту і низька питома вага площі, зайнятої іншими овочами, пояснюється браком спеціалізованих засобів механізації основних виробничих процесів, недостатньою кількістю спеціального транспорту і тари, холодильних установок, пунктів доопрацювання і зберігання готової продукції [1].

Необхідно відмітити, що структура посівних площ, займаних овочевими культурами за період 1999-2012 рр. змінилася (табл. 1).

Таблиця 1

Структура посівних площ овочевих культур у сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення Харківської області, га

 

Найбільш затребуваними у сільськогосподарських підприємствах залишаються такі овочеві культури, як капуста й цибуля на ріпку, сумарна питома вага яких у 2012 р. досягла рівня 47,4 % (капуста – 30,8 та цибуля на ріпку – 16,6 %). Але ці площі обробляються і в господарствах населення.

Із вище наведеної таблиці видно, що особливістю розвитку досліджуваної галузі є переміщення виробництва овочів із сільськогосподарських підприємств у господарства населення. Вони швидше реагують на незайняті ніші ринку, збільшуючи обсяги виробництва овочевої продукції. Переміщення овочівництва у ці господарства аж ніяк не можна назвати позитивним явищем тому, що виробництво продукції здійснюється із низьким рівнем інтенсифікації.

Важливість галузі в регіоні, який досліджується, підкреслюється тим, що всі категорії господарств мають підхід до виробництва – виробництво заради виробництва. У ринкових умовах він є не тільки неефективним, а й часто збитковим. Наслідком цього є зниження рівня фактичного попиту та пропозиції овочів відкритого ґрунту. Дослідження вітчизняних вчених доводять перевищення темпів зниження попиту над темпами зниження пропозиції великої частки особистих господарств населення, які приймають участь у виробництві овочевої продукції [2].

Ситуація, що склалася, на наш погляд, не є сприятливою. Зараз господарства населення не в змозі забезпечити великі міста і населені пункти високоякісною овочевою продукцією, а переробну промисловість – необхідною сировиною. За умови демографічної ситуації і масової міграції працездатного населення в міста, розв'язати вказану проблему можна тільки шляхом відродження овочівництва на промисловій основі, концентрації його в спеціалізованих господарствах і розвитку приміських зон овочівництва.

Підтвердженням вищесказаного можуть служити дані про динаміку основних показників виробництва овочів відкритого ґрунту в Харківській області у розрізі окремих категорій господарств (табл. 2).

Аналіз показників виробництва овочів відкритого ґрунту в регіоні свідчить про те, що у структурі посівних площ найбільша питома вага припадала на частку господарств населення. За досліджуваний період вона збільшилася з 86,1 до 97,9 %.

Посівна площа під овочевими культурами в сільськогосподарських підприємствах у 2012 р. у порівнянні з 1999 р. скоротилася на 3447,3 га. У 2012 р. вона майже досягла рівня 2006 р. – 763,3 га або 2,2 % у загальній структурі посівної площі.

В господарствах населення посівна площа, зайнята овочами відкритого ґрунту збільшилася з 26159,3 га у 1999 р. до 34820,3 га в 2012 р. Питома вага площ посіву овочів даної категорії господарств збільшилася н 33,1 %.

На відміну від господарств населення, сільськогосподарські підприємства мають значні можливості в плані розширення посівних площ під овочеві культури відкритого ґрунту.

Таблиця 2

Посівна площа і урожайність овочевих культур у Харківській області за категоріями господарств

Рік

Посівна площа  овочів, га

Урожайність, ц/га

Усі категорії господарств

Сільського-сподарські підприємства

Господарства населення

Усі категорії господарств

Сільського-сподарські підприємства

Господарства населення

1999

30369,9

4210,6

26159,3

88,8

76,8

91,1

2000

33851,8

4335,5

29516,3

127,9

88,6

128,3

2001

33847,9

2372,0

31475,9

125,3

67,7

129,7

2002

31193,7

1355,6

29838,1

127,1

75,8

129,4

2003

30800,3

1402,1

29398,2

142,8

100,0

144,8

2004

29106,4

791,9

28314,5

166,8

109,4

168,4

2005

31270,7

619,3

30651,4

162,2

112,4

163,2

2006

30095,0

766,0

29329,0

169,6

64,8

172,3

2007

29890,9

454,9

29393,7

182,3

138,5

175,3

2008

28963,4

667,1

28296,3

166,5

171,7

166,4

2009

28060,3

475,7

27538,8

174,1

141,5

161,2

2010

28782,5

576,7

28205,8

147,3

122,6

147,8

2011

36364,4

634,5

35729,9

180,7

227,0

179,9

2012

35583,6

763,3

34820,3

183,8

268,9

182,0

 

Врожайність овочів у цілому за усіма категоріями господарств за 1999-2012 рр. збільшилася на 48,3 %. Причому починаючи з 2011 р. вищої врожайності досягають сільськогосподарські підприємства. Загальне зростання врожайності у цій категорії господарств склало за досліджуваний період 192,1 ц/га або 250,1 %. Найбільша врожайність була досягнута в 2012 р. (268,9 ц/га).

Меншим виявилося зростання врожайності в господарствах населення – на 90,9 ц/га або 99,8 % порівняно з найурожайнішим для цієї категорії підприємств 2012 р. Упродовж досліджуваних років цей показник мав тенденцію до зростання. Хотілося б відмітити, що за період 2006-2009 рр. врожайність овочів у господарствах населення залишалася на рівні, близькому до 170 ц/га. Це свідчить про наявні складності в плані збільшення виходу продукції за рахунок інтенсивних чинників.

Аналіз зміни врожайності овочів відкритого ґрунту в різних категоріях господарств дозволяє зробити висновок, що цей показник не має чіткої тенденції до збільшення й коливається за роками.

Можна зробити висновок, що овочівництво відкритого ґрунту в Харківській області розвивається за інтенсивним шляхом розвитку, оскільки збільшення валового збору відбувається, в першу чергу, за рахунок зростання врожайності, а не розширення площі посіву.

Сільськогосподарські підприємства, що мають накопичений ресурсний потенціал, на відміну від господарств населення, мають найбільші можливості не лише для значного розширення посівних площ, але й різкого збільшення врожайності вирощуваних овочевих культур. Збільшення обсягів виробництва овочів відкритого ґрунту на основі застосування різних напрямів інтенсифікації дозволить збільшити особисте споживання, забезпечити максимально можливе насичення ринку і дасть імпульс подальшому розвитку підприємств овочеконсервної промисловості. Саме ця категорія господарств є найбільш перспективною в плані зростання й розвитку овочівництва відкритого ґрунту в регіоні [3].

 

Список використаних джерел

  1. Пабат В.О. Агробіологічний потенціал в Україні та шляхи його використання / В.О. Пабат, Д.Т. Віннічук, Ю.О. Тараріко // Економіка АПК. – 2005. – № 6. – С. 31-40.
  2. Пархоменко Л.А. Економічна ефективність функціонування фермерських господарств Черкаської області / Л.А. Пархоменко / Зб. наук. пр. Луганського нац. аграрн. ун-ту / за ред. В. Г. Ткаченко. – Луганськ : Вид-во ЛНАУ, 2006. – № 61(84). – С. 378-382.
  3. Макаренко П.М. Моделі аграрної економіки / П. М. Макаренко. – К.: ННЦ ІАЕ, 2005. – 682 с.
Категорія: Секція_1_2014_05_22-23 | Додав: clubsophus (2014-05-21)
Переглядів: 914 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція_1_2014_05_22-23
Секція_2_2014_05_22-23
Секція_3_2014_05_22-23
Секція_4_2014_05_22-23
Секція_5_2014_05_22-23
Секція_6_2014_05_22-23
Секція_7_2014_05_22-23
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 651
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0