Архів / Archive

Головна » Статті » 2015_04_29_Lviv » Секція/Section_2_2015_04_29

КАЛЬКУЛЯЦІЙНІ ОДИНИЦІ В ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Король Катерина

аспірантка

Одеський національний економічний університет

м. Одеса

 

КАЛЬКУЛЯЦІЙНІ ОДИНИЦІ В ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

 

Сучасні умови господарювання промислових підприємств зумовлюють необхідність вести бухгалтерський облік затрат і калькулювати собівартість продукції (робіт, послуг) не обмежуючись лише вимогами чинного законодавства. Адже суб’єкт господарювання повинен мати інформацію про величину вартості виробництва, як в цілому, так і за кожним видом продукції. Так, це надасть йому можливість приймати рішення відносно цін, структури виробництва, маркетингової стратегії реалізації та напрямів інвестування економічних ресурсів. Крім того, існує потреба порівняння затрат, доходів і фінансових результатів за окремими видами продукції та структурними підрозділами.

Таким чином, облік затрат і калькулювання собівартості продукції, робіт та послуг постійно знаходяться в сфері інтересів підприємства. Важливим елементом методологічного забезпечення процесу калькулювання є поняття «калькуляційної одиниці». Адже калькуляційна одиниця в обліку є мірилом вартості об’єкта, що підлягає калькулюванню.

Дослідження змісту терміну «калькуляційна одиниця» в економічній літературі дало змогу визначити такі підходи до його трактування:

Перший підхід, відповідно з яким калькуляційна одиниця є вимірником об’єкту калькулювання, – Іванюта П.В., Левченко З.М. [6, c.51], Михайлов М.Г., Глушаченко А.І., Гончар В.П., Болмат Г.А. [9, c.94], Керімов В.Е. [8, c.274]. Єфремова А.А. [5, c.80], Нападовська Л.В. [10, c.140], Вахрушина М.А., Расказова-Ніколаєва С.А., Сидорова М.І. [2, c.36] , Верига Ю.А., Іщенко В.Л., Гладких Т.В [3, c.41], Палій В.Ф. [11, c.70]. Причому, вчені Єфремова А.А., Нападовська Л.В., Вахрушина М.А., Верига Ю.А., Палій В.Ф. та ін. зауважують на те, що калькуляційна одиниця є кількісним вимірником об’єкту калькулювання [10, c.140;5, c.80;3, c.41; 11, c.70]. З наведеним вище важко не погодитись, адже неможливо уявити об’єкт калькулювання який не має певного кількісного вираження. Описаний підхід є найпоширенішим з досліджених підходів.

Другий підхід передбачає визначення калькуляційної одиниці як одиниці вимірювання об’єкту калькулювання, – Атамас П.Й. [1, c.84], Гуцаленко Л.В., Фабіанська В.Ю. [4, c.69], Карпова Т.П. [7, c.144]. Цей підхід також має раду, однак більш універсальним вбачається перший підхід.

Однак в ході дослідження були визначені і дискусійні позиції щодо тлумачення змісту терміну «калькуляційна одиниця». Так, дискусійним є твердження Сопко В.В., відповідно з яким калькуляційною одиницею можуть бути: сукупна собівартість, тобто собівартість усієї продукції, яку випустило господарство, собівартість окремого виду продукції, собівартість кількісної або якісної натуральної одиниці вимірювання [12, c.304]. Наведена позиція є дискусійною, через сумнівність можливості щодо собівартості бути калькуляційною одиницею. Адже, собівартість це показник, що визначається у результаті калькуляційних розрахунків. Калькуляційна одиниця є визначеною ще до початку калькулювання ї є незмінною ані протягом калькулювання, ані по його закінченні.

За результатами дослідження, з урахуванням змісту описаних підходів, доцільним є приєднання до першого підходу. Отже, калькуляційна одиниця це кількісний вимірник об’єкта калькулювання.

На вибір видів калькуляційних одиниць впливає обраний вид об’єкту калькулювання та технологічні особливості виготовлення продукції, обсяги номенклатури, застосовувані одиниці виміру, чинні стандарти (споживчі характеристики продукту виробництва) і технічні умови на вироблювані вироби.

Дослідження класифікаційних груп калькуляційних одиниць наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Аналіз груп калькуляційних одиниць, виділених вченими-попередниками

№ з/п

            Види калькуляційних      одиниць

 

 

 

 

   Автор

(джерело)

Натуральні кількісні одиниці

Умовно натуральні одиниці

Вартісні одиниці

Умовні (приведені) одиниці

Одиниці роботи персоналу чи обладнання

Група разом

Одиниці робіт

Одиниці часу

Експлуатаційні одиниці

А

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Нападовська Л.В. [10, c.140].

+

+

+

+

+

-

-

-

2

Єфремова А.А. [5, c.80].

+

+

+

+

+

+

+

+

3

Вахрушина М.А., Сидорова М.І.

Расказова-Ніколаєва С.А., [2, c.36].

+

+

+

+

+

-

-

-

4

Іванюта П.В., Левченко З.М. [6, c.51].

+

+

-

+

-

-

+

+

5

Керімов В.Е. [8, c.274].

+

+

-

+

+

+

+

+

6

Карпова Т.П. [7, c.144].

+

+

+

+

+

+

+

+

7

Палій В.Ф. [11, c.70].

+

+

-

+

-

-

+

+

8

Михайлов М.Г., Глушаченко А.І., Гончар В.П., Болмат Г.А.[9, c.94].

+

+

-

+

-

-

-

-

 

За результатами дослідження можна зауважити: основні види калькуляційних одиниць в діяльності промислових підприємств є такі:

- натуральні кількісні одиниці;     

- умовно натуральні одиниці;       

- вартісні одиниці;      

- умовні (приведені) одиниці;       

- одиниці роботи персоналу чи обладнання, що включають одиниці часу, одиниці робіт та експлуатаційні одиниці.

 

Список використаних джерел

1. Атамас П. Й. Управлінський облік: 2-ге вид. Навчальний посібник./ П.Й.Атамас. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 440 с. – ISBN 978-966-364-769-2.

2. Вахрушина М.А. Управленческий учет- 1: учеб.пос. / М.А. Вахрушина, Расказова-Ніколаєва С.А., Сидорова М.І.. – М.: БИНФА, 2011. – 141с.

3. Верига Ю.А. Бухгалтерський облік і аудит. Термінологічний українсько-російсько-англійський словник. [текст]: навч.посіб./ [Ю.А.Верига, В.Л.Ішенко, Т.В.Гладких та ін.]. – К.: «Центр учбової літератури», 2012. – 292с. – ISBN 978-617-673-102-3.

4. Гуцаленко Л.В. Організація обліку і контролю виробництва біологічного палива: монографія / Л.В. Гуцаленко, В.Ю. Фабіанська. – Вінниця: ТД «Едельвейс і К», 2013. – 262 с. – IBSN 978-966-2462-37.

5. Ефремова А.А. Себестоимость: от управленческого учета затрат до бухгалтерського учета расходов / Ефремова Анна Алексеевна. – М.: Вершина, 2006с. – 208с.: ил.табл. – ISBN 5-9626-0111-4.

6. Іванюта П.В., Левченко З.М. Внутрішньогосподарський (управлінський) облік у виробничихпідрозділах сільськогосподарських господарюючих суб'єктів: Навчальний посібник. / П.В. Іванюта, З.М. Шевченко. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 368 с. – ISBN 966-364-244-0.

7. Карпова Т.П. Управленческий учет: учебник для вузов / Т.П. Карпова. – 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Юнити-Дана, 2004. – 351 с. – ISBN 5-238-00633-0.

8. Керимов В. Э. Учет затрат, калькулирование и бюджетирование в отдельных отраслях производственной сферы: учебник / В.Э. Керимов.  — М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К°», 2005. — 484 с. – ISBN 5-94798-602-7.

9. Михайлов М.Г., Глушаченко А.І., Гончар В.П., Болмат Г.А. Бухгалтерський облік (теорія): Навчальний посібник / За ред. професора Михайлова М.Г.: Навч. посібник. — К.: Центр учбової літератури, 2007. – 248 с. – ISBN 978/966/364/456/1.

10. Нападовська Л.В. Управлінський облік: підруч. для вузів / Л.В. Нападовська. – 2-ге вид., доопрац. та допов. – К: Київ.нац.торг.-екон. ун-т, 2010. – 648с. – ISBN 978-966-629-453-4.

11. Палий В.Ф. Управленческий учет издержек и доходов (с элементами финансового учета). — М.: Инфра-М, 2006. — 279 с. – ISBN 5-16-002733-5.

12. Сопко В.В. Бухгалтерський облік в управлінні підприємством. Навч.пос. / В.В. Сопко. – К: КНЕУ, 2006. – 526с. – ISBN 966–574–784–3.

Категорія: Секція/Section_2_2015_04_29 | Додав: clubsophus (2015-04-29)
Переглядів: 605 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2015_04_29
Секція/Section_2_2015_04_29
Секція/Section_3_2015_04_29
Секція/Section_4_2015_04_29
Секція/Section_5_2015_04_29
Секція/Section_6_2015_04_29
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 651
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0