Архів / Archive

Головна » Статті » 2015_06_4-5_KamPodilsk » Секція/Section_3_2015_06_4-5

ДЕЯКІ ПІДСУМКИ РОБОТИ БУРЯКОЦУКРОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ У 2014 РОЦІ ТА ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ

Данилишин М.С., аспірант*

ННЦ «Інститут аграрної економіки»

м. Київ, Україна

 

ДЕЯКІ ПІДСУМКИ РОБОТИ БУРЯКОЦУКРОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ У 2014 РОЦІ ТА ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ

 

Цукрову галузь України поряд із борошномельно-круп’яною, крохмальною, м’ясною, хлібопекарською та молочною відноситься до галузей, які, насамперед, працюють на внутрішній ринок [1].

Незважаючи на складну ситуацію в цукровій галузі у 2014 році, обмеженість обігових коштів і відсутність пільгового кредитування, більшість цукрових заводів України зуміли впровадити інвестиційні проекти, проводити будівництво, реконструкцію цілих дільниць та цехів, встановити сучасне обладнання, здійснити модернізацію та автоматизацію технологічних та теплових схем.

Переробку цукрових буряків та виробництво цукру у 2014 році проводили 48 цукрових заводів виробничою потужністю 180,1 тис. тонн на добу. На цукрові заводи у 2014 році надійшло 15,113 млн. тонн цукрових буряків з цукристістю в середньому 17,05%, перероблено 14,806 млн. тонн цукрових буряків, з яких вироблено 2081 тис. тонн цукру. Вихід цукру в цілому по Україні від початку виробництва у 2014 році склав 14,04% проти 13,35% у 2013 році. (Табл. 1)

Незважаючи на певні позитивні зміни у роботі цукрових заводів України, галузь все ще залишається у тяжкому стані. І на це є низка об’єктивних та суб’єктивних причин, а саме:

– загальна політична та економічна ситуація, що призводить до повної відсутності інвестицій у галузь;

– послаблення ролі держави у розвитку бурякоцукрового виробництва;

– втрата економічної зацікавленості виробників у вирощуванні цукросировини;

– недосконалість механізмів правового та економічного регулювання ринку цукру;

– дисбаланс попиту та пропозиції на ринку, що призводить до порушення цінового паритету;

– нерозвиненість ринкових відносин у сфері виробництва, переробки і реалізації цукру;

– різке скорочення матеріально-технічного забезпечення бурякосіючих господарств і цукрових заводів [2].

Таблиця 1

Показники роботи заводів цукрової галузі у 2014 році

 

2014

2013

2014 до 2013 ±

Прийнято буряків, млн. тонн

15,11

9,22

+ 5,89

Перероблено буряків, млн. тонн

14,81

9,06

+ 5,75

Вироблено цукру, тис. тонн

2081,0

1212,1

+ 868,9

Цукристість буряків при прийманні, %

17,05

16,26

+ 0,79

Цукристість стружки, %

16,64

15,96

+ 0,68

Вихід цукру, %

14,04

13,35

+ 0,69

Працювало, заводів

48

38

+ 10

 

Джерело: дані НАЦУ «Укрцукор»

 

Погодні умови осені 2014 року були не дуже сприятливими для рівномірного копання та вивезення цукрових буряків з полів та забезпечення на заводі 3-5 добового запасу сировини. Цукрові заводи, які дотримувались цих вимог мали низькі втрати цукрових буряків і цукру при зберіганні та одержали позитивні результати, як по виходу цукру з буряків так і мали високий коефіцієнт вилучення цукру.

Основний показник якості цукрових буряків – це вміст цукру. Цукристість буряків урожаю 2014 року в порівнянні з 2013 роком збільшилась на 0,79%. У 2014 році в Україні працювало 48 цукрових заводів (в 2013 р. – 39), які виробили 2,1 млн. тонн цукру, що в повному обсязі забезпечує потребу внутрішнього ринку на період 2014/2015 маркетингового року (1684 тис. тонн) та створює експортний потенціал (понад 300 тис. тонн).

Маючи значний експортний потенціал, Україна зможе постачати цукор на зовнішні ринки, але тільки за умови, що буде виробляти продукт високої якості, що відповідатиме міжнародним стандартам.

Для забезпечення стабільного випуску високої якості цукру необхідно здійснити комплекс заходів, а саме: вирішити питання підвищення якості цукросировини та провести на кожному підприємстві глибокий аналіз роботи і виявити причини їх незадовільної роботи за призначенням, провести якісний ремонт обладнання, автоматизувати технологічні процеси, поновлювати застаріле обладнання і тільки тоді можливо буде збільшувати випуск цукру І та ІІ категорії. Тільки таким чином виробники цукру зможуть конкурувати на зовнішніх ринках.

У 2014 році перед цукровою галуззю стояла реальна загроза обмеження обсягів постачання природного газу для переробки цукрових буряків в повному обсязі. Це спонукало цукрові заводи, цукрові компанії до пошуку альтернативних видів палива для заміщення природного газу. У сезон виробництва цукрові заводи ввійшли з повністю або частковою заміною природного газу на: палети, біогаз, кам’яне вугілля та вугільний пил, торф.    

Загалом у 2014 році цукровими заводами було витрачено на виробничі потреби 460,2 млн.м3 природного газу, палет – 22,8 тис. тонн, біогазу - 6,8млн. м3, торфу – 8,2 тис. тонн, кам’яного вугілля 81,6 тис. тонн. Це дозволило в цілому за сезон виробництва замістити альтернативними видами палива понад 86 млн. м3 природного газу, що становить 18,7% до усього використаного палива.  

Такі показники досягнуто завдяки комплексному підходу до питань енергозбереження, багаторічній цілеспрямованій праці фахівців цукрових компаній, цукрових заводів у співпраці з проектно-конструкторськими організаціями, машинобудівними заводами, монтажно-налагоджувальними фірмами, що працюють у цукровому бізнесі.

При сприятливому інвестиційному кліматі цукробурякове виробництво може бути самоенерго-забезпечуючим, яке може виробляти цукор, теплову та електричну енергію, біоетанол і біогаз.

Сьогодні, як ніколи актуальним є продовження роботи на цукрових заводах по заміщенню природного газу альтернативними видами палива, зважаючи на високу ціну природного газу і його обмеженість.

Вирішення проблем залежності від імпорту енергоносіїв є одним із найважливіших чинників національної безпеки будь-якої країни. Україна, як бурякосіюча країна, має значний потенціал для розвитку власного ринку біопалива, що є надзвичайно важливим фактором в умовах загострення проблеми забезпечення України енергоносіями та перевиробництво цукру білого з цукрових буряків.

 

Список використаних джерел

  1. Агропродовольче виробництво у 1990-2009 рр. : тенденції розвитку [Текст] / Б. Й. Пасхавер, О. В. Шубравська, Д. Ф. Крисанов, К. О. Прокопенко // Економіка АПК. – 2010. – № 9. – С. 12-20.
  2. Виробництво цукру в Україні проблеми і перспективи конкурентоздатності даної галузі [Електронний ресурс] // Сахар Цукор Агробизнес. – Режим доступу : http://www.mht/ (дата звернення 26.05.15). – Назва з екрана.

 

 

* Науковий керівник: Саблук В.П., кандидат економічних наук

Категорія: Секція/Section_3_2015_06_4-5 | Додав: clubsophus (2015-06-03)
Переглядів: 875 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2015_06_4-5
Секція/Section_2_2015_06_4-5
Секція/Section_3_2015_06_4-5
Секція/Section_4_2015_06_4-5
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 651
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0