Козак О.В., к.т.н., в.о. доцента, Дубік В.М., к.т.н., доцент, Вільчинська Д.В., к.с.г.н., асистент кафедри енергетики та електротехнічних систем в АПК
Подільський державний аграрно-технічний університет
м. Кам’янець-Подільський, Україна
НОРМАЛІЗАЦІЯ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ
Під нормалізацією витрат енергії розуміють процес встановлення планової величини її витрат на одиницю продукції або виконання одиниці роботи (тобто встановлення планової величини питомих витрат енергії).
Нормалізація енергоспоживання в сільському господарстві має важливе значення. По-перше, визначаючи науково обґрунтовані норми питомих витрат енергії, створюють базу для розрахунку потреб в енергії виробничих об'єктів: підприємств, їх підрозділів, окремих агрегатів і технологічних процесів. З іншого боку, норми питомих витрат енергії дозволяють об'єктивно оцінювати ефективність енерговикористання в умовах змінювання обсягів і асортименту продукції, що випускається окремими агрегатами, цехами або підприємствами.
Метою нормалізації є:
- забезпечення раціонального і економного витрачання енергії і палива;
- встановлення вихідних величин для планування енергоспоживання. При цьому основною задачею нормалізації енергоспоживання є розробка і використання на виробництві технічно і економічно обґрунтованих, прогресивних норм питомих витрат енергії.
Нормалізація енергоспоживання органічно пов'язана з удосконаленням як виробництва, так і самого енергогосподарства підприємства. Разом з тим встановлення норм питомих витрат енергії ґрунтується також на енергетичному обліку, контролі і аналізі енерговикористання і утворює разом з ним єдину систему.
Розробка і впровадження такої системи в сільському господарстві зустрічає значні труднощі. Це пов'язано з різноманітністю технологічних процесів, різнотипністю обладнання і різновидністю режимів його роботи, із чисельністю технологічних, організаційних та інших внутрішніх і зовнішніх факторів, які впливають на питомі витрати енергії, з недоліками енергетичного обліку на підприємствах, цехах, агрегатах тощо.
Сьогодні сільськогосподарські підприємства можна примусити займатися енергозбереженням законодавчим шляхом, шляхом введення обов'язкової сертифікації виробництв і продукції за їх енергетичною економічністю (у закордонній практиці законодавство широко використовується як рушійна сила енергозбереження, подібна ідея закладена також і в українському Законі про енергозбереження). Можна стимулювати споживача енергії до вирішення задач енергозбереження економічно, підвищуючи ціну на енергію, або, навпаки, зменшуючи її для тих споживачів, які ефективно використовують енергію.
У недалекому майбутньому у споживачів виникне нагальна необхідність у нормалізації свого енергоспоживання, але вже за економічними міркуваннями, а не під адміністративним тиском з боку відомчих або державних органів.
Необхідно усвідомити, що без розв'язання задачі нормалізації енергоспоживання не може бути мови про практичне енергозбереження.
Види норм питомих витрат енергії і вимоги до них.
Класифікація норм питомих витрат енергії здійснюється за трьома основними ознаками:
- ступені агрегації;
- складу витрат енергії;
- періоду дії норм.
Залежно від ступеню агрегації (збільшення, об'єднання), норми витрат енергії поділяються на індивідуальні і групові. Традиційно цей принцип класифікації передбачав два рівні агрегації витрат енергії, які ототожнювалися з рівнями планування: індивідуальні норми встановлювалися на рівні господарств, технологічних процесів, окремих потужних агрегатів, а групові - на більш високих рівнях планування (виробниче об'єднання, галузь тощо). Однак практика, розв'язання задач нормалізації енергоспоживання показала, що поділ норм витрат енергії залежно від рівня планування не можна вважати зручним, і відпрацювала інший принцип поділу норм - залежно від об'єкту їх формування. При такому підході індивідуальні норми витрат енергії формуються по технологічних об'єктах, а групові - по господарських.
Склад технологічних об'єктів формування норм витрат енергії невстановлений і повинен визначатися в кожному конкретному випадку окремо. Слід зауважити, що задача встановлення індивідуальних норм питомих витрат енергії - одна з найскладніших у процесі нормалізації енергоспоживання. Простіше всього індивідуальні норми витрат енергії визначаються в конкретних умовах виробництва. Однак часто виникає потреба мати технічно обґрунтовані норми за типами агрегатів на більш високих рівнях планування. У зв'язку з цим в окремих випадках розробляють індивідуальні галузеві норми, які формуються для середніх по галузі умовах виробництва.
Склад господарських об'єктів однозначно визначений типовими схемами керування економікою. При цьому по кожному господарському об'єкту будь-якого рівня планування групова норма включає витрати енергії, пов'язані з виробництвом даної продукції (роботи) групою технологічних об'єктів, що і визначає її назву.
Таким чином, якщо всі види норм питомих витрат енергії є за своєю суттю техніко-економічними показниками, то індивідуальні норми ближчі до технічних показників, а групові - до економічних.
Залежно від складу витрат енергії, норми поділяють на технологічні і загальновиробничі.
Як індивідуальні, так і групові норми питомих витрат енергії (відповідно і технологічні, і загальновиробничі) можуть бути диференційованими або укрупненими. Диференційовані норми належать до окремих видів продукції, її сортів або типорозмірів. Укрупнені норми встановлюються у вигляді усереднених величин по групах продукції різного сорту або типорозміру. Залежно від того, до якого виду продукції вони належать (до продукції цеху або готової продукції, наприклад, ферми) і які витрати енергії в себе включають, як технологічні, так і загальновиробничі норми (і диференційовані, і укрупнені) поділяються на цехові і загальногосподарські.
Очевидно, що оскільки загальновиробничі норми включають витрати і втрати енергії, тою або іншою мірою умовно віднесені на виробництво даної продукції, вони не можуть мати таку високу наукову обґрунтованість, як технологічні норми.
Незважаючи на різноманітність норм витрат енергії, до всіх без винятку норм пред'являються практично однакові вимоги.
Вибір одиниці вимірювання виробленої продукції або роботи є важливим питанням при визначенні і нормалізації питомого енергоспоживання. Від правильності вибору цих одиниць залежить можливість контролю за виконанням норм питомих витрат енергії, а також аналізу ефективності енерговикористання.
При виборі одиниці для розрахунку питомих витрат енергії перевагу слід віддати натуральним показникам випуску продукції, оскільки на практиці, як правило, спостерігається стійка залежність між обсягом продукції в натуральному вимірі і витратами енергії на її виробництво.
Список використаних джерел
- Про енергозбереження [Текст] : [закон України : офіц.текст: за станом на 09.05.2015 р. / Верховна Рада України; Закон від 01.07.1994 № 74/94-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 1994. – N 30. – С.283. – Доступно з мережі Інтернет : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/74/94-%D0%B2%D1%80 (дата звернення : 06.10.2015 р.). – Назва з екрана.
- Енергозбереження в агропромисловому комплексі / М. Корчемний, В. Федорейко, В. Щербань. – Т. : Підручники&Посібники, 2001. – 975 с.
- Гришко, А.В. Енергозбереження в сільському господарстві (економіка, організація, управління) / А.В.Гришко, В.І.Перебийніс, В.М.Рабштина. – Полтава : Полтава, 1996. – 280 с.
|