Архів / Archive

Головна » Статті » 2015_10_30_KamPodilsk » Секція/Section_1_2015_10_30

ВИРОЩУВАННЯ ЦЕСАРОК У ПРИВАТНОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Пустова Н.В., к. с.-г. наук, доцент,

Подільський державний аграрно-технічний університет,

м. Кам’янець-Подільський, Україна

 

ВИРОЩУВАННЯ ЦЕСАРОК У ПРИВАТНОМУ ГОСПОДАРСТВІ

 

Цесарківництво - є перспективною, високорентабельною галуззю завдяки добрій пристосованості птахів до різних кліматичних умов. Цесарківництво досягло промислового рівня у Франції, Англії, Італії, США та з’являються уже ферми цесарок в Україні [1-3].

Дослідження передбачало вивчення особливостей цесарок як виду та продуктивні якості порід, популяцій і кросів. Основи утримання та догляду за цесарками у приватному господарстві, за вольєрного та вигульного утримання птахів.

Після багатьох років і навіть століть, в результаті довготривалої роботи селекціонерів - птахівників, були виведені лише деякі породи цесарок: сірі-крапчасті, сибірські білі, блакитні, замшеві та загорські білогруді. Популяції цесарок: блакитно-сірі або лілові, біло-кремові типу альбіносів, чорні (фіолетові, темні), світло-фіолетова (лавандова), блакитно-фіолетова (лазурна, бузкова), коричнева, шоколадна, «сіра-сіра», порцелянова, пастель тощо [1; 3-4].

Птахи перелічених порід і популяцій добре акліматизовуються, та не вибагливі до умов утримання, порівняно з іншими курячими (кури, індики, перепели). Проте зберегли поведінку своїх диких родичів – надто активні, рухливі, добре літають. Утримувати цесарок вигідно тим, що вони відрізняються від іншої домашньої птиці міцнішим здоров'ям, не особливо чутлива до холоду. Цесарку вирощувати нескладно: особливих умов для її розведення не потрібно.

При транспортуванні важливо не допустити переохолодження цесарят. Перед посадкою на вирощування цесарят необхідно напоїти водою кімнатної температури з антибактеріальними препаратами. Молодняк розміщують в сухому і чистому приміщенні. У перші дні життя пташенята особливо чутливі до протягів і вогкості, тому потребують обігріву. Температурний режим вирощування: 1-3-й день - +35…+36°С, з 4-го по 10-й - +34…+30°С і з 11-го по 20-й день - +30…+27°С. Далі молодняк нормально росте і розвивається без додаткового обігріву за температури +22…18°С і за вологості повітря у приміщенні 65-67%. За високої температури цесарята мляві, багато п'ють і мало їдять, а коли холодає – скупчуються.

За природного світлового дня цесарки починають яйцекладку в березні – квітні та закінчують у жовтні. Тривалість освітлення в приміщенні для цесарок (у цей період входить і їх знаходження на вигулах при денному світлі) повинна бути такою: від добових до чотиритижневих - 20 годин; з 5 до 10 тижнів - 16 годин; з 11 до 14 тижнів - 12 годин; з 15 до 27 тижнів - 8 годин; з 28 до 43 тижнів - 16 годин; з 44 до 50 тижнів - 17 годин; з 51 тижня і до кінця яйцекладки - 18 годин. Інтенсивність освітлення в зоні розміщення годівниць і поїлок в перші 3 дні - 12 лк (3 Вт/м2 підлоги), потім 1,2-2,0 лк (0,3 Вт/м2). У нічний час в пташнику залишають слабке підсвічування інтенсивністю 0,1-0,2 лк.

Повітрообмін у приміщенні є особливо важливим - неприпустимі протяги, вологість повітря у межах 60-70%. Головне, щоб у приміщенні, де вирощуються цесарки не було пилу і запаху сірководню. Під час опадів (дощу, снігу) не можна щоб птахи намокали. Цесарки не особливо бояться холоду, але протягів у пташнику бути не повинно. Для них доцільно облаштувати зручні сідала у вигляді брусків перетином 4-5 см з відстанню між рейками 35-38 см на висоті 40-45 см. Підлогу вистилають підстилкою (тирса, солома, торф, пісок) шаром 10-15 см. На одному квадратному метрі підлоги пташника розміщують не більше п'яти цесарок. Для виходу цесарят на солярії або випаси у кожній секції робляться лази розмірами 0,3×0,4 м з висотою порогу 4-5 см.

Цесарят потрібно нагодувати якомога швидше після вилуплення. Перше годування – подрібнені яйця круто зварені, пропарена пшоняна крупа, звичайний комбікорм для курчат-бройлерів або перепелят і чиста питна вода у вакуумних напувалках. У перші дні життя пташенят годують п’ять разів на добу, з 2-місячного віку - 3-4 рази. З 2-3-тижневого віку, якщо на вулиці вже тепло, молодняк випускають на вигул. Відібрану молоду птицю для комплектування батьківського стада годують по раціону, в якому менше зернового і білкового корму, але більше зеленої трави, коренеплодів (буряка, моркви тощо). Дорослій птиці можна згодовувати: різні харчові відходи, картоплю, моркву, буряк, зелень в подрібненому вигляді. З величезним задоволенням птахи поїдають безхребетних та дрібних хребетних (черв'яків, равликів, комах, жаб тощо).

Цесарок у продуктивний період необхідно забезпечити мінеральною підгодівлею – облаштувати годівницю із крейдою, мушлями та деревним вугіллям (все подрібнене). Цесарки добре споживають корми з хвойних дерев. Гілля ялинки підв’язують у зоні розміщення птахів, по мірі з’їдання голочок, гілля замінюють. При годівлі цесарят годівниці та поїлки розташовуються рівномірно так, щоб всі пташенята мали вільний доступ до корму і води. У перші 1-2 дні корм насипають у лоткові годівниці з низькими бортиками або на папір (не гладкий). Пізніше використовують як лоткові, так і невеликі жолобкові годівниці з вертушками і бортиками висотою 2-5 см. Фронт годівлі для цесарят старше тижневого віку 5-8 см/гол. Напувають цесарят спочатку з вакуумних, потім з поїлок жолобкового типу або ніпельних, з фронтом напування - 2-2,5 см/гол. Годівниці та напувалки мають бути зручними легко очищатися і добре піддаватися дезінфекції.

Важливо не давати птахам зіпсованих, лежаних, запліснявілих, затхлих кормів! Найкраще годувати цесарят повнораціонним комбікормами промислового виготовлення для курчат-бройлерів або перепелят у вигляді крихти. Проте у комбікорм доцільно додати корми тваринного походження: рибне або м'ясо-кісткове борошно (якісне), кисломолочний сир і кормовий жир. Чиста вода повинна бути в розпорядження птахів постійно.

Відмінною особливістю цесариного яйця є висока міцність шкаралупи і підшкаралупної оболонки. Цесарині яйця не викликають алергії ні у дітей, ні у дорослих. У цесариному яйці міститься більше вітаміну А і каротиноїдів, перевищує в 1,5–3  рази курячі, а також марганцю і цинку. Смачні не лише яйця цесарок алей м’ясо. Воно за якістю віднесено до кращого, дієтичного – корисного, незамінного джерела повноцінного білку. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) визначила м'ясо і яйце цесарок як цінні, високоякісні продукти харчування людини.

Розводити цесарок доцільно для поповнення ринку цінними, дієтичними продуктами харчування. Цесарки добре переносять кліткове утримання, проте найоптимальнішими умовами їх вирощування є підлогове утримання з вигулами-соляріями або вигулами-випасами. Останній тип вигулів для птахів є найкращими – економія коштів на корми – цесарки поїдають зелену масу та безхребетних й дрібних хребетних, що дозволяє у день не згодовувати корми. У цесарок висока збереженість молодняка (99-99,5%) та дорослої птиці (до 100%). Позитивна ціна на продукцію сприяє швидкій окупності даного виробництва, та можливість знижувати собівартість одиниці продукції завдяки здешевлення кормів та невибагливості до утримання цесарок.

 

Список використаних джерел

1. Бондаренко, С.П. Полная энциклопедия птицеводства [Текст] / Светлана Петровна Бондаренко. – М.: ООО «Издательство АСТ»; Донецк: «Сталкер», 2002. – 447 с.

2. Кочиш, И. И. Птицеводство [Текст] : учеб. / Кочиш И. И., Петраш М. Г., Смирнов С. Б. – М. : Колос, 2004. – 407 с.

3. Забиякин, В.А. Аутосексность белых цесарок [Текст] / В.А. Забиякин, А.Л. Кропотова, Т.В. Забиякина // Сучасне птахівництво. – 2014. – №2 (135). – С. 10–17.

4. Рубан, Б.В. Птицы и птицеводство [Текст] : учебное пособие / Б.В. Рубан. – Харьков : Эспада, 2002. – 520 с.

Категорія: Секція/Section_1_2015_10_30 | Додав: clubsophus (2015-10-30)
Переглядів: 1052 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2015_10_30
Секція/Section_2_2015_10_30
Секція/Section_3_2015_10_30
Секція/Section_4_2015_10_30
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 621
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0