Архів / Archive

Головна » Статті » 2016_03_31_Lviv » Секція/Section_4_2016_03_31

УМОВИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

Захарньова Вікторія

аспірант

Науковий керівник: к.е.н., доцент Кочетков О.В.

Луганський національний аграрний університет

м. Харків

 

УМОВИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

 

Як відомо, рівень економічного розвитку галузі, природно-економічної зони, сільськогосподарського ринку, підприємства виражається не одним, а цілою системою показників. Економічна стійкість сільськогосподарського підприємства формується під впливом сукупності багатьох факторів: землі і її продуктивності, виробничих фондів, продуктивності праці, оплати праці, вартості виробленої продукції та інших. Наприклад, конкурентоспроможність сільськогосподарського підприємства може характеризувати величина результативних показників, які знаходяться в тісній залежності не тільки від фінансових результатів господарювання, а й від рівня організації виробництва, праці і його стимулювання. З метою узагальнення досліджуваних економічних процесів вивчені об’єктивні умови господарювання в Харківській області, як фактор ринкового середовища.

Дане дослідження дозволяє вивести наступні узагальнення:

  1. проведений аналіз і оцінка ринку сільськогосподарської землі по адміністративних районах свідчить про те, що є об’єктивні природно-економічні умови для зростання конкурентоспроможності сільських товаровиробників Харківської області;
  2. більш висока технічна оснащеність процесів сільськогосподарського виробництва дозволяє істотно згладжувати вплив ґрунтово-кліматичних умов на результати сільськогосподарського виробництва і праці;
  3. кількісне збільшення продуктивності землі вимагає значних витрат живої і уречевленої праці. Однак дані витрати не завжди забезпечують зростання конкурентоспроможності сільськогосподарського підприємства;
  4. розвиток конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств регіону істотно залежить від раціонального використання сільськими товаровиробниками сільськогосподарських угідь і активної частини матеріально-технічної бази господарства. Динаміка даного економічного процесу, маючи причинний зв’язок зі збалансованістю розвитку ринку засобів сільськогосподарського виробництва (сільськогосподарських угідь, фондооснащеності, енергоозброєності сільськогосподарського виробництва, фондоозброєності і енергоозброєності сільськогосподарської праці), істотно впливає на динаміку попиту та пропозиції живої праці на ринку сільськогосподарської праці. Тобто, зростання конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств на сільськогосподарському ринку істотно залежить від збалансованості економічних процесів і явищ, що протікають на інших ринках  (сегменти сільськогосподарського ринку табл. 1), наприклад, на ринку сільськогосподарської землі і на ринку сільськогосподарської праці.

Таблиця 1

Класифікація сільськогосподарського ринку за сегментами його формування

Категорії

Назва сегментів сільськогосподарського ринку

Вид діяльності

Ринок підприємства

Продуктивність сільськогосподарських угідь

Ринок землі

Використання коштів

Ринок засобів виробництва

Види сировини

Ринок сировини

Демографічна середа

Вартість робочої сили

Ринок праці

Види продукції

Товарні ринки

Використання

сільськогосподарської продукції

Споживчий ринок

Географічне положення

Регіональний ринок

 

 

Сукупність вище зазначених ринків (табл.1) складає сільськогосподарський ринок. Дослідження сукупності ринків показало, що досягти збалансованості такого багатоелементного механізму на практиці нереально. На думку ряду економістів-класиків втручання в економіку повинне бути мінімальним [1, 2]. При цьому необхідною умовою, що сприяє розвитку конкуренції між суб’єктами сільськогосподарського ринку, є те, що підприємства повинні бути самостійними практично у всіх сферах своєї діяльності. Дотримання даної умови сприяє розвитку конкурентного середовища в сільському господарстві.

  1. збільшення енергетичних витрат, на 100 га сільськогосподарських угідь, як правило, дозволяє підвищити конкурентоспроможність сільськогосподарського підприємства на сільськогосподарському ринку при зростанні рівня використання сільськогосподарських угідь і живої сільськогосподарської праці;
  2. ефективне використання активної частини матеріально-технічної бази сільськогосподарських підприємств щорічно вимагає збільшення економічних витрат на їх підтримку. Однак дані економічні витрати можуть бути не ефективні, якщо не дотримуються пропорційність розвитку конкурентоспроможності сільськогосподарського підприємства і сегментів сільськогосподарського ринку.

 

Список використаних джерел

  1. Губин     Е.П. Действие экономических законов в условиях агропромышленной интеграции. – М.: Мысль, 1980. – 134 с.
  2. Смит А. Исследование о природе и причинах богатства народов. /Смит А. – М.: Эконов, 1992. – Т. 1. – 480 с.

 

Категорія: Секція/Section_4_2016_03_31 | Додав: clubsophus (2016-03-31)
Переглядів: 555 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2016_03_31
Секція/Section_2_2016_03_31
Секція/Section_3_2016_03_31
Секція/Section_4_2016_03_31
Секція/Section_5_2016_03_31
Секція/Section_6_2016_03_31
Секція/Section_7_2016_03_31
Секція/Section_8_2016_03_31
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 651
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0