Архів / Archive

Головна » Статті » 2016_06_1_KamPodilsk » Секція/Section_1_2016_06_1

СТАН ТА ПЕРСПИКТИВИ ВИРОБНИЦТВА НУТУ В СВІТІ В УКРАЇНІ

Гузь Катерина

старший науковий співробітник

Шкорбот Тетяна

науковий співробітник

Гринчишин Ольга

науковий співробітник

Український інститут експертизи сортів рослин

м. Київ

 

СТАН ТА ПЕРСПИКТИВИ ВИРОБНИЦТВА НУТУ В СВІТІ В УКРАЇНІ

 

За поживною цінністю нут переважає всі інші види зернобобових культур, включаючи горох, квасолю та сою. Латинська назва нуту – Cicer, вважають, що вона походить від грецького "kikus", що означає "могутність" або "сила". Вміст білка в насінні нуту варіюється від 20,1 до 32,4 %. У сої, гороху та квасолі білка в насінні міститься більше. Однак відомо, що харчова цінність культури визначається не за кількістю білка, а за його якістю, яка залежить від ступеня збалансованості складу амінокислот, вмісту незамінних амінокислот, перетравності та характеру впливу на утилізацію білка деяких негативних факторів. За цими показниками, а також за вмістом основних незамінних кислот – метіоніну та триптофану, нут має перевагу перед іншими бобовими культурами [2].         

 

 

 

 

 

 

                     Рис. 1. Хімічний склад зерна нуту

Насіння нуту містить багато фосфору, калію та магнію, а також лецитину, рибофлавіну (вітамін В2), тіаміну (вітамін В1), нікотинової та пантетинової  кислот, холіну. Вміст вітаміну С в насінні коливається від 2,2 до 20 мг на 100 г сухої речовини, причому в пророслому насінні його вміст швидко збільшується і на 12-й день після проростання становить 147,6 мг на 100 г сухої речовини [3].

В листках нуту містяться щавлева, лимонна та яблучна кислоти. Залежно від сорту вміст жиру в насінні коливається від 4,1 до 7,2 %, за цим показником нут переважає інші бобові культури окрім сої [2].

Крім того, нут найбільш посухостійка культура серед бобових. Завдяки міцній кореневій системі та раціональному використанню вологи нут найбільше пристосований для вирощування в умовах недостатнього зволоження. Це єдина бобова культура, яка дає сталі, високі врожаї в засушливих та жарких умовах. Разом з тим він добре реагує на зрошення.

Насіння нуту містить багато фосфору, калію та магнію, а також лецитину, рибофлавіну (вітамін В2), тіаміну (вітамін В1), нікотинової та пантетинової  кислот, холіну. Вміст вітаміну С в насінні коливається від 2,2 до 20 мг на 100 г сухої речовини, причому в пророслому насінні його вміст швидко збільшується і на 12-й день після проростання становить 147,6 мг на 100 г сухої речовини [1].

Литература

1. Бушулян О.В. Стійкість нуту до збудників фузаріозу в лабораторних умовах / О.В.Бушулян, О.В.Бабаянц, В.І.Січкар // Науково-технічний бюлетень ІОК УААН. - Запоріжжя. – 2000 - Вип. 5. - С. 119-122.

    2. Вавилов П. П. Бобовые культуры и проблема растительного белка./ П.       П.Вавилов,  Г.С. Посыпанов – М.: Рассельхозиздат, 1983 – 256 с.

   3. Довідник з вирощування зернових та зернобобових культур / [В.В. Лихочвор, М.І. Бомба, С.В. Дубковецький та ін.]. – Львів: Українські технології, 1999 – 408 с.

Категорія: Секція/Section_1_2016_06_1 | Додав: clubsophus (2016-06-01)
Переглядів: 350 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2016_06_1
Секція/Section_2_2016_06_1
Секція/Section_3_2016_06_1
Секція/Section_4_2016_06_1
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 624
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0