Архів / Archive

Головна » Статті » 2016_06_1_KamPodilsk » Секція/Section_2_2016_06_1

ЯВИЩЕ «НЕСУМІСНОСТІ» ЩЕПЛЕНИХ КОМПОНЕНТІВ ГРУШІ, ЇЇ ОЗНАКИ І КРИТЕРІЇ ДІАГНОСТИКИ.

Долід Анатолій

к. с.-г. н., доцент

Подільський державний аграрно-технічний університет

м. Кам’янець-Подільський, Україна

 

ЯВИЩЕ «НЕСУМІСНОСТІ» ЩЕПЛЕНИХ КОМПОНЕНТІВ ГРУШІ, ЇЇ ОЗНАКИ І КРИТЕРІЇ ДІАГНОСТИКИ

 

В сучасних інтенсивних технологіях вирощування груші здебільшого використовують як підщепи різні клони айви звичайної, що дозволяє отримати слаборослі, швидкоплідні та високоврожайні форми дерев. Проте нерозпізнана своєчасно недостатня сумісність сорту і підщепи може згодом звести нанівець величезні зусилля і витрачені кошти на закладання грушевого саду. Тому в садівничій науці важливо мати об'єктивні методи діагностики стану сорто-підщепних комбінувань на самих ранніх стадіях зростання щеплених компонентів.

Термін "несумісність" охоплює велику різноманітність випадків, коли сумісність незадовільняє виробничі вимоги до щеплених рослин [1].

Серед дослідників існує дуже багато думок з приводу причин, що викликають несумісність щеплень.

Вивчаючи сутність несумісності груші з айвою, Чанг прийшов до висновку, що причинами цього явища можуть бути відмінності періодів активності камбію в прищепі і підщепі, росту їх калюсів, сили росту протягом вегетації, особливо в період травень-липень [2].

Лусс А.И. відмічає, що несумісність щеплених компонентів обумовлена нестачею живлення, викликаного деякими відмінностями в хімічному складі компонентів [3].

Ряд дослідників схиляються до думки, що причинами несумісності можуть бути відмінності у силі росту або в довжині вегетаційного періоду. Але останнім часом більшість дослідників вважають, що головною причиною несумісності щеплених компонентів є відмінність в обміні речовин між прищепою і підщепою, закріплених спадковістю [4, 5].

Розрізняють декілька типів несумісності. К.Г. Ваніцек виділяє механічну і фізіологічну несумісність. Механічна полягає у недостатньо міцному з'єднанні тканин щеплених компонентів. Саджанці з такою несумісністю спочатку мають добрий ріст і розвиток, але можуть раптово відламуватись у місці щеплення внаслідок сильного вітру або удару ще в розсаднику [6]. В саду у таких дерев, поживні речовини проходять в достатніх для росту пагонів, плодів і коренів кількостях, але слабке механічне зчеплення тканин при найменшому тиску може призвести до розлому компонентів [7].

Фізіологічна несумісність проявляється в "незживанні" щеплених компонентів. В результаті цього - пригнічений стан дерев, хворобливе їх забарвлення, передчасне опадання листя і відмирання прищепи [6].

В деяких випадках щеплені компоненти зростаються, але незабаром з'являються ознаки, які вказують на ненормальність цього процесу: карликовість, пожовтіння листків, низька урожайність, вздуття на місці щеплення [8].

Несумісність щеплених компонентів приносить великі збитки плодівництву, тому ряд досліджень проводились з метою запобігання цьому явищу, а також задля діагностики сумісності щеплених компонентів, зокрема за різницею в показнику РНК/ДНК верхівкових меристем пагонів, по різноякісності білків і ступеню надходження фосфору-32 в прищепу. Проведені дослідження в напрямку подолання несумісності щеплених компонентів з використанням гамма-опромінення, за допомогою обробки регуляторами росту [9]. Однак і досі ця проблема залишається актуальною.

В наших дослідженнях вивчали особливості проходження фізіолого-біохімічних процесів у сорто-підщепних комбінуваннях груші з різним ступенем сумісності щеплених компонентів.

За результатами досліджень встановлено, що використання айви спричиняє гальмування процесів відтоку фотосинтетичних асимілятів, внаслідок чого відбувається накопичення вуглеводів в листках і пагонах прищеп, залежно від періоду росту (цукрів – у 1,5 рази, крохмалю – у 2,5-3 рази більше, порівняно з щепленням на груші лісовій).

Виявлено залежність відношення кількості сухої речовини до вмісту крохмалю в листках і пагонах сортів від рівня їх сумісності з прищепою. Величина цього відношення з ростом ступеня сумісності зменшується.

Визначено надмірне накопичення перекиснихсполук в листках прищеп, що може бути однією з причин прискореного старіння низькосумісних сорто-підщепних комбінувань груші. В результаті проведених досліджень розроблено прилад і спосіб визначення сумісності компонентів сорто–підщепних комбінувань груші на який отрмано патент.

 

Список використаних джерел

  1. Корнацкий С.П. Влияние различных способов формирования и уплотненности посадки деревьев на морозостойкость груши в Донбассе // Садівництво.- К.: Урожай, 1979.- Вип. 27.- С. 80-87.
  2. Chang W.T. Studies in incompatibility between stock and scion, with special reference to certain deciduous fruit trees. J. Pom. and Hort. Sci., 1938.
  3. Eifert J., Eifert A. Maximum of starch during spring in the woody plant (VitisripariaMichx). Nature. 1963. 199. P. 825-826.
  4. Груздов С.Ф. Прививка растений.- М.: Сельхозиздат, 1954.- С. 22-26.
  5. Грязев В.А. К вопросу изучения взаимодействия подвоя и привоя // Труды Ставропольского НИИСХ.- Ставрополь: СНИИСХ.- 1976.- Вып. 27.- С. 98-101.
  6. Ваницек К.Г. Улучшение древесных насаждений прививкой: Пер. с нем.- М.: Россельхозиздат, 1966.- 112 с.
  7. Гарнер Р. Руководство по прививке плодовых культур: Пер. с англ.- М.: Сельхозиздат, 1962.- 271 с.
  8. Каймакан И.В. Изменчивость биологических признаков груши под влиянием подвоя.- Кишинев: Штиинца, 1977.- 264 с.
  9. Дорошенко Т.Н. Действие гибберелина и ауксина на функциональное состояние несовместимой сортоподвойной комбинации яблони // Физиолого-биохимические основы высокой продуктивности плодовых культур и винограда.- Новочеркасск: СКЗНИИСИВ.- 1988.- С. 22-30.
Категорія: Секція/Section_2_2016_06_1 | Додав: clubsophus (2016-06-01)
Переглядів: 359 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2016_06_1
Секція/Section_2_2016_06_1
Секція/Section_3_2016_06_1
Секція/Section_4_2016_06_1
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 621
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0