Долід Анатолій
к. с.-г. н., доцент
Подільський державний аграрно-технічний університет
м. Кам’янець-Подільський, Україна
ЯВИЩЕ «НЕСУМІСНОСТІ» ЩЕПЛЕНИХ КОМПОНЕНТІВ ГРУШІ, ЇЇ ОЗНАКИ І КРИТЕРІЇ ДІАГНОСТИКИ
В сучасних інтенсивних технологіях вирощування груші здебільшого використовують як підщепи різні клони айви звичайної, що дозволяє отримати слаборослі, швидкоплідні та високоврожайні форми дерев. Проте нерозпізнана своєчасно недостатня сумісність сорту і підщепи може згодом звести нанівець величезні зусилля і витрачені кошти на закладання грушевого саду. Тому в садівничій науці важливо мати об'єктивні методи діагностики стану сорто-підщепних комбінувань на самих ранніх стадіях зростання щеплених компонентів.
Термін "несумісність" охоплює велику різноманітність випадків, коли сумісність незадовільняє виробничі вимоги до щеплених рослин [1].
Серед дослідників існує дуже багато думок з приводу причин, що викликають несумісність щеплень.
Вивчаючи сутність несумісності груші з айвою, Чанг прийшов до висновку, що причинами цього явища можуть бути відмінності періодів активності камбію в прищепі і підщепі, росту їх калюсів, сили росту протягом вегетації, особливо в період травень-липень [2].
Лусс А.И. відмічає, що несумісність щеплених компонентів обумовлена нестачею живлення, викликаного деякими відмінностями в хімічному складі компонентів [3].
Ряд дослідників схиляються до думки, що причинами несумісності можуть бути відмінності у силі росту або в довжині вегетаційного періоду. Але останнім часом більшість дослідників вважають, що головною причиною несумісності щеплених компонентів є відмінність в обміні речовин між прищепою і підщепою, закріплених спадковістю [4, 5].
Розрізняють декілька типів несумісності. К.Г. Ваніцек виділяє механічну і фізіологічну несумісність. Механічна полягає у недостатньо міцному з'єднанні тканин щеплених компонентів. Саджанці з такою несумісністю спочатку мають добрий ріст і розвиток, але можуть раптово відламуватись у місці щеплення внаслідок сильного вітру або удару ще в розсаднику [6]. В саду у таких дерев, поживні речовини проходять в достатніх для росту пагонів, плодів і коренів кількостях, але слабке механічне зчеплення тканин при найменшому тиску може призвести до розлому компонентів [7].
Фізіологічна несумісність проявляється в "незживанні" щеплених компонентів. В результаті цього - пригнічений стан дерев, хворобливе їх забарвлення, передчасне опадання листя і відмирання прищепи [6].
В деяких випадках щеплені компоненти зростаються, але незабаром з'являються ознаки, які вказують на ненормальність цього процесу: карликовість, пожовтіння листків, низька урожайність, вздуття на місці щеплення [8].
Несумісність щеплених компонентів приносить великі збитки плодівництву, тому ряд досліджень проводились з метою запобігання цьому явищу, а також задля діагностики сумісності щеплених компонентів, зокрема за різницею в показнику РНК/ДНК верхівкових меристем пагонів, по різноякісності білків і ступеню надходження фосфору-32 в прищепу. Проведені дослідження в напрямку подолання несумісності щеплених компонентів з використанням гамма-опромінення, за допомогою обробки регуляторами росту [9]. Однак і досі ця проблема залишається актуальною.
В наших дослідженнях вивчали особливості проходження фізіолого-біохімічних процесів у сорто-підщепних комбінуваннях груші з різним ступенем сумісності щеплених компонентів.
За результатами досліджень встановлено, що використання айви спричиняє гальмування процесів відтоку фотосинтетичних асимілятів, внаслідок чого відбувається накопичення вуглеводів в листках і пагонах прищеп, залежно від періоду росту (цукрів – у 1,5 рази, крохмалю – у 2,5-3 рази більше, порівняно з щепленням на груші лісовій).
Виявлено залежність відношення кількості сухої речовини до вмісту крохмалю в листках і пагонах сортів від рівня їх сумісності з прищепою. Величина цього відношення з ростом ступеня сумісності зменшується.
Визначено надмірне накопичення перекиснихсполук в листках прищеп, що може бути однією з причин прискореного старіння низькосумісних сорто-підщепних комбінувань груші. В результаті проведених досліджень розроблено прилад і спосіб визначення сумісності компонентів сорто–підщепних комбінувань груші на який отрмано патент.
Список використаних джерел
- Корнацкий С.П. Влияние различных способов формирования и уплотненности посадки деревьев на морозостойкость груши в Донбассе // Садівництво.- К.: Урожай, 1979.- Вип. 27.- С. 80-87.
- Chang W.T. Studies in incompatibility between stock and scion, with special reference to certain deciduous fruit trees. J. Pom. and Hort. Sci., 1938.
- Eifert J., Eifert A. Maximum of starch during spring in the woody plant (VitisripariaMichx). Nature. 1963. 199. P. 825-826.
- Груздов С.Ф. Прививка растений.- М.: Сельхозиздат, 1954.- С. 22-26.
- Грязев В.А. К вопросу изучения взаимодействия подвоя и привоя // Труды Ставропольского НИИСХ.- Ставрополь: СНИИСХ.- 1976.- Вып. 27.- С. 98-101.
- Ваницек К.Г. Улучшение древесных насаждений прививкой: Пер. с нем.- М.: Россельхозиздат, 1966.- 112 с.
- Гарнер Р. Руководство по прививке плодовых культур: Пер. с англ.- М.: Сельхозиздат, 1962.- 271 с.
- Каймакан И.В. Изменчивость биологических признаков груши под влиянием подвоя.- Кишинев: Штиинца, 1977.- 264 с.
- Дорошенко Т.Н. Действие гибберелина и ауксина на функциональное состояние несовместимой сортоподвойной комбинации яблони // Физиолого-биохимические основы высокой продуктивности плодовых культур и винограда.- Новочеркасск: СКЗНИИСИВ.- 1988.- С. 22-30.
|