Пустова Наталія
к.с.-г.н., доцент
Подільський державний аграрно-технічний університет
м. Кам’янець-Подільський
ЯЄЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ЦЕСАРОК РІЗНИХ ПОРІД
Галузь цесарківництво – дозволяє збільшити різноманіття продукції птахівництва завдяки дієтичним продуктам – яйцю та м’ясу цесарок. Після багатьох років і навіть століть, у результаті довготривалої роботи селекціонерів - птахівників, було виведено лише деякі породи цесарок: сірі-крапчасті, сибірські білі, блакитні, замшеві та загорські білогруді. У світі налічується 20-23 різновиди цесарок. Найбільш поширені – сірі, блакитні, білогруді та білі породи цесарок [1-3]. Ця галузь є перспективною, високорентабельною, завдяки добрій пристосованості цесарок до різних кліматичних умов. Цесарківництво досягло промислового рівня у Франції, Англії, Італії, США та з’являються уже ферми цесарок в Україні [4-6].
Яйце цесарки, завдяки товстій та міцній шкаралупі, практично стерильне (без сальмонел та інших бактерій). Також, важливою особливістю цесариного яйця є підвищений вміст лізоциму – амінокислоти, яка перешкоджає розвитку мікрофлори. Лізоцим здатний руйнувати оболонку бактеріальних клітин (боротися з раковими клітинами). У яйці цесарки міститься більше вітаміну А і каротиноїдів, у 1,5-3 рази – порівняно з курячим, а також марганцю і цинку. Яйця цесарок не викликають алергії ні у дітей, ні у дорослих. Смачні й корисні не лише яйця цесарок але й м’ясо [1, 3, 6].
За своїми біологічними показниками м'ясо цесарки вважається кращим з поміж м'яса свійської птиці, високий вміст білка (25-27%) і гемоглобіну. М'ясо цесарок належить до виключно цінних продуктів харчування людини – дієтичного, корисного, незамінного джерела повноцінного білку. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) визначила м'ясо і яйце цесарок як цінні, високоякісні продукти харчування людини [5; 6].
На сьогодні є актуальним вивчення динаміки продуктивності різних порід цесарок в умовах приватних/домашніх господарств, за утримання невеликої кількості цесарок, з використанням вигулів-випасів.
Метою наших досліджень було вивчення особливостей продуктивності цесарок різних порід – сіро-крапчаста, блакитна. Птиця утримувалась в умовах вольєрного та вигульного утримання, за однакової годівлі та догляду (приватне домогосподарство).
Сіро-крапчаста порода – найстаріша порода з поміж домашніх цесарок, яка стала основою для всіх інших порід та різновидів. Оперення сіро-чорного кольору, з добре помітними крапочками «перлинами» білого кольору, їх форма та розмір різняться залежно від розміщення на тулубі. Жива маса дорослих самців (n=10♂) – 1,5-1,6 кг, самок (n=30♀) – 1,6-1,7 кг (2,0 кг), цесарят 70-денного віку – 0,50-0,85 (0,90) кг, збереженість у віці 12 місяців – 96% (таблиця). Несучість сезонна, триває 5-6 місяців. В середньому на несучку отримували 101 яйце, запліднених яєць – 82%, їх маса коливалась від 44 до 47 г. Дуже міцна шкаралупа, кремово-крапчастого забарвлення, ушкоджених яєць – 2,97%.
Таблиця 1
Продуктивність сіро-крапчастих і блакитних цесарок (n=30♀)
Показники
|
Сіро-крапчаста
|
Блакитна
|
Несучість І циклу*, яєць/голову
|
101
|
98
|
Маса яйця*, (середня), грам:
- початок циклу
- середина циклу
- завершення циклу
|
46
44
46
47
|
44
43
45
45
|
Заплідненість яєць, %
|
82
|
80
|
Збереженість у віці 12 місяців, %
|
96
|
95
|
* Різниця показників достовірна – Р>0,95, Р>0,99.
На основі мутантних форм сіро-крапчастої породи цесарок вченими було створено популяції кремових і блакитних цесарок. Блакитні цесарки за своїми продуктивними якостями мають деякі відмінності від сірих-крапчастих, у ході наших досліджень майже за всіма показниками вони поступались сіро-крапчастій породі.
Зовнішні відмінності блакитних цесарок від сіро-крапчастих, у першу чергу полягають в кольорі оперення, воно блакитно-сіре. Можлива варіація відтінків – від світлого до темного блакитного, з «перлинами» білого кольору різної форми та розміру. Показники продуктивності досліджуваних блакитних цесарок такі: жива маса дорослих самців (n=10♂) – 1,5-1,8 кг, самок (n=30♀) – 1,8-1,9 кг (2,0 кг), цесарят 70-денного віку – 0,56-0,89 (0,92) кг, збереженість у віці 12 місяців – 95%. Тривалість несучості цесарок – 5,5 місяців. На цесарку-несучку отримували 98 яєць, заплідненість яких становила – 80%. Середня маса яйця – 44 г (43-45 г), яєць з вадами – 3,09%. Шкаралупа надто міцна, кремово-крапчастого забарвлення, дещо світліша ніж у яєць цесарок сіро-крапчастої породи.
Досліджувані породи цесарок добре акліматизовуються, не вибагливі до умов утримання та стійкі до захворювань (порівняно з іншими курячими – кури, індики, перепели), не надто чутливі до холоду, проте надто активні, рухливі, добре літають. Цесарка вибаглива до якості корму – всі корми повинні бути свіжі й доброякісні, а вода чиста. Цесарок у продуктивний період забезпечували мінеральною підгодівлею (подрібнені: крейда, мушля та деревне вугілля) [7].
Розводити цесарок доцільно та вигідно для поповнення ринку якісними, дієтичними продуктами харчування. Позитивна ціна на продукцію сприяє швидкій окупності даного виробництва та можливість знижувати собівартість одиниці продукції завдяки здешевлення кормів і невибагливості до умов утримання цесарок. Показники яєчної продуктивності цесарок свідчать про перевагу сіро-крапчастої породи цесарки: за І цикл несучості, якісними показниками яйця та збереженістю поголів’я.
Список використаних джерел
- Бондаренко, С. П. Полная энциклопедия птицеводства [Текст] / Светлана Петровна Бондаренко. – М. : ООО «Издательство АСТ»; Донецк: «Сталкер», 2002. – 447 с.
- Кочиш, И. И. Птицеводство: учеб. [Текст] / Иван Иванович Кочиш, Михаил Григорьевич Петраш, Сергей Борисович Смирнов. – М.: Колос, 2004. – 407 с.
- Забиякин, В. А. Аутосексность белых цесарок [Текст] / В. А. Забиякин, А. Л. Кропотова, Т. В. Забиякина // Сучасне птахівництво. – 2014. – №2 (135). – С. 10-17.
- Üdvözlöm a látogatókat! [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.disztyuk.ucoz.com. – Назва з екрану.
- Sisakos gyöngytyúk színváltozatok [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.gyongyos.comule.com. – Назва з екрану.
- Домашнее подворье [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.vancats.ru. – Назва з екрану.
- Пустова, Н. В. Цесарка – органічна птиця [Текст] / Наталія Володимирівна Пустова // Збірник наукових праць ПДАТУ / за заг. ред.. д.е.н. проф, В. В. Іванишина. – Кам’янець-Подільський: ПДАТУ, 2015. – Вип.23. – с.327-335.
|