Архів / Archive

Головна » Статті » 2016_10_28_KamPodilsk » Секція/Section_1_2016_10_28

ПЕРЕДУМОВИ ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТАННЯ СТЕБЕЛ ЗЕРНОВИХ ТА ЗЕРНОБОБОБОВИХ КУЛЬТУР

Диня Володимир

к.т.н., доцент

ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»

м. Бережани

 

ПЕРЕДУМОВИ ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТАННЯ СТЕБЕЛ ЗЕРНОВИХ ТА ЗЕРНОБОБОБОВИХ КУЛЬТУР

 

Ріст цін на енергоресурси підштовхує до пошуку нової відновлювальної сировини. Такою сировиною може стати солома і стебла зернових, зернобобових і технічних культур. Відомо, що в Україні не раціонально використовується близько 70 млн. тон соломи зернових і зернобобових та технічних культур.

В зоні Лісостепової Зони України співвідношення зерна і соломи колосових культур можливе на рівні 1: (1,2-1,5), круп’яних культур - 1: (2,0-2,7). До недавнього часу, у відповідності із загальним укладом господарювання більшості господарств зони Лісостепу, солома використовувалась в основному як грубий корм великій рогатій худобі та в якості підстилки на тваринницьких фермах. При цьому слід відмітити, що кормова цінність соломи і полови відмічених культур невелика (табл. 1). Її використання в якості корму в більшій мірі обумовлюється біологічними особливостями жуйних тварин, до яких і відноситься велика рогата худоба. Незначна її кількість використовується також в якості додаткового компоненту в комбікормовій промисловості, для накриття кагатів при зберіганні коренеплодів в парниковому господарстві та інших цілей. Однак, в останнє десятиліття, акценти використання соломи і полови в господарствах змінились.

Таблиця 1

Хімічний склад соломи різних культур

Солома

Урожай-

ність,

т/га

Хімічний склад, %

Вода

Про-

теїн

Жир

Кліт-

ковина

Попіл

Ячмінна

до 4,0

17,0

4,9

1,9

33,1

7,2

Вівсяна

до 4,0

16,7

4,0

1,7

33.)

6,0

Пшенична

до 4,0

15,5

4,8

1,5

37,4

5,9

Житня

до 4,0

15.1

3,8

1,7

32,5

4,8

Рисова

до 4,0

16,0

4,3

1,6

33,0

12,6

Горохова

до 4,0

15,6

7,4

1,7

37,9

5,0

 

У зв’язку зі зменшенням поголів’я тваринництва солома фактично не знаходить використання у тваринництві як корм. Це обумовило зміну підходу до її використання, а саме виробництва біогазу, оскільки солома є відновлювальною сировиною та не використовується у харчовій промисловості. Вирішуючи енергетичні задачі, стимулюючи виробництво електричної енергії з біогазу, виробництво біометану для закачування в мережу із природнім газом і для заправки автотранспорту, в свою чергу підвищується і рівень екологічної безпеки, оскільки відходи сільського та комунального господарства, харчової та переробної промисловості складають загрозу здоров'ю населення, стану ґрунту, повітря та підземних вод. Біогазові технології - один з основних і найбільш раціональних шляхів знешкодження органічних відходів, оскільки перероблені анаеробними методами органічні відходи є цінним органічним добривом, здатним підвищувати родючість ґрунтів - одного з найбільш цінних ресурсів держави, а також підвищувати конкурентоспроможність сільгосппродукції.

Таким чином, використання побічної продукції сільськогосподарських культур допоможе підвищити економічну ефективність фермерських господарств, та зменшити енергетичну залежність країни.

 

Список використаних джерел

  1. Біоенергія в Україні – розвиток сільських територій та можливості для окремих громад [Текст] / В. О. Дубровін, М. Д. Мельничук та ін.. – К., 2009.
  2. Благутина, В. В. Біоресурси [Текст] / В. В. Благутина // Хімія й життя. – 2007. – №1.
  3. Сучасні біогазові технології [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/chem_biol/btl/2013_1/Sidorov_1_2013.pdf
Категорія: Секція/Section_1_2016_10_28 | Додав: clubsophus (2016-10-27)
Переглядів: 397 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2016_10_28
Секція/Section_2_2016_10_28
Секція/Section_3_2016_10_28
Секція/Section_4_2016_10_28
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 651
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0