Ворончак Марія
м.н.с.
Тернопільська державна сільськогосподарська
дослідна станція ІКСГП НААН
м. Тернопіль
ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ НОРМ ВИСІВУ ТА ФРАКЦІЙ НАСІННЯ НА НАСІННЄВУ ПРОДУКТИВНІСТЬ ПШЕНИЦІ МЯКОЇ ОЗИМОЇ
Сорти і насіння – це найдешевший засіб підвищення врожайності, поліпшення якості продукції, зниження її собівартості. Сорту притаманні певні спадкові морфологічні, біологічні, господарсько-цінні ознаки і властивості. Але потенційні можливості сортів можуть бути реалізовані лише за високої якості насіння: чистосортності, схожості, стійкості до ураження хворобами і шкідниками. Тобто, сорт і насіння – це нерозривна ланка у сільськогосподарському виробництві. За весь час існування людства питання відбору кращих рослин і кращого зерна на насіння було актуальним і залишається назавжди. Відомо, що оптимальна густота рослин і достатня кількість поживних речовин у ґрунті – найважливіші умови, від яких залежить продуктивність посіву. Тому важливо вивчити, як різні норми висіву впливають на густоту та продуктивність стеблистою, а також на процеси формування елементів урожайності.
Слід відмітити, що норми висіву насіння пшениці озимої та інших зернових культур не є постійними вони залежать від ґрунтово-кліматичних умов, попередників, удобрення, біології сорту і культури землеробства в господарстві. Норма висіву встановлюється за кількістю схожих насінин на 1га. Застосування будь-яких постійних норм висіву без урахування схожості, маси 1000 нас. та інших параметрів, не забезпечує оптимальної густоти стеблестою і максимальної врожайності озимої пшениці м’якої [1].
Для формування високої урожайності пшениці озимої м’якої необхідно забезпечити оптимальну кількість рослин та продуктивних стебел на одиницю площі, що досягається встановленням відповідної норми висіву. Як за зріджених, так і за надзвичайно загущених посівів урожайність і якість зерна культури істотно знижуються. Дослідження по впливу норм висіву та фракцій насіння на насіннєву продуктивність пшениці м’якої озимої проводились у 2015 – 2016 рр. в польових дослідженнях лабораторії науково-технологічного відділу рослинництва і землеробства ТДСГДС ІКСГП НААН в зоні західного Лісостепу України, в центральному агрокліматичному районі (Холодне Поділля) Тернопільської області.
Ґрунти дослідних ділянок чорноземи глибокі малогумусні із середньосуглинистим механічним складом. Орний шар ґрунту характеризується такими показниками вміст гумусу 3,42 – 3,85%рН (сольове) 6,4-6,6 гідролітична кислотність 1,62-2,63 мг/екв. на 100гр ґрунту, ступінь насичення основами 91,9-96,3% сума поглинаючих основ 27,9-34,8 мг/екв. на 100гр ґрунту, середній вміст азоту і калію (N-8,4-10,5; К2О-9,9-13,4), фосфору Р2О5-15,5-20,1) мг на 100 гр ґрунту.
Дослід в 2015р. закладався в насінницькій сівозміні, попередником під посів був горох. Агротехніка загальноприйнята для даної зони. Сорт озимої пшениці м’якої Вікторія. Результати досліду наведені в таблиці 1.
Таблиця 1
Врожайність озимої м’якої пшениці сорту Вікторія в залежності від норм та фракцій висіву
№
з/п
|
Норма висіву млн/га
|
Урожайність ц/га
|
Вихід крупної фракції
|
І
|
ІІ
|
ІІІ
|
середнє
|
+- до контролю
|
%
|
ц/га
|
+- до контролю
|
%
|
1
|
5,0
|
49,8
|
49,4
|
46,5
|
48,6
|
-
|
-
|
28,5
|
-
|
-
|
2
|
3,5
|
52,1
|
51,2
|
49,2
|
50,8
|
+2,2
|
4,5
|
30,4
|
+1,9
|
6,6
|
3
|
4,5
|
52,2
|
56,1
|
54,4
|
54,2
|
+5,6
|
11,5
|
32,1
|
+3,6
|
12,6
|
4
|
5,5
|
52,1
|
54,0
|
48,25
|
51,4
|
+2,8
|
5,7
|
29,6
|
+1,1
|
3,8
|
Найкращі показники продуктивності пшениці озимої 54,2 ц/га відмічені при нормі висіву 4,5 млн./га, що на 5,6 ц/га більші в порівнянні до контролю. Дещо нижчі показники 51,4 отримали при нормі висіву 5,5 млн./га. При зниженні норми висіву до 3,5 млн./га урожайність пшениці озимої м’якої була найменшою 50,8 ц/га.
Список використаних джерел
- Попов, С. Вплив норми висіву на урожайність пшениці озимої [Текст] / С. Попов, С. Авраменко, К. Манько, А. Бєлєніхіна // Агробізнес сьогодні. – 2013. – № 17. – C. 26-29.
|