Архів / Archive

Головна » Статті » 2016_10_28_KamPodilsk » Секція/Section_1_2016_10_28

ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ЗБЕРІГАННЯ НА ЯКІСТЬ ЗЕРНА ОЗИМИХ КОЛОСОВИХ КУЛЬТУР

Гладка Анна

к.с.-г.н, викладач

Технологічний коледж Дніпропетровського

державного аграрно-економічного університету

м. Дніпро

 

ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ЗБЕРІГАННЯ НА ЯКІСТЬ ЗЕРНА ОЗИМИХ КОЛОСОВИХ КУЛЬТУР

 

Зберігання зерна являється завершальним етапом в процесі його виробництва і має велике значення в отриманні продуктів високої якості. Це зумовлено тим, що в зерні, як в складній біохімічній системі постійно відбуваються фізико-хімічні та біологічні процеси, які в залежності від умов зберігання, можуть призвести до покращення або погіршення якості і навіть до повної її втрати [1].

Уникнути негативного впливу даних явищ можна за правильної підготовки зерна, раціонального розміщення його у сховищах, підтримання режиму зберігання [2]. Завдання правильного зберігання зерна полягає в тому, щоб сприяти утворенню та підтриманню оптимальних умов середовища і такого стану зернової маси, при яких фізіологічна активність буде приведена до мінімуму і основні фактори, котрі приводять до псування зерна, проявити себе не зможуть [3, 4].

Зерно з високим вмістом клейковини більш стійке проти грибів, бактерій, мікроорганізмів. Пошкоджена клопом черепашкою та хворобами зернова маса за несприятливих умов зберігання псується в першу чергу і є осередком патогенної мікрофлори. Партія зерна, яка пройшла обов’язкову післязбиральну обробку і насамперед висушена, довго зберігає високі показники якості за належних умов зберігання [5, 6]. Саме тому досліди по вивченню впливу умов зберігання на якість зерна є актуальними для науки та практики.

Матеріали і методи досліджень. Визначення впливу умов зберігання на товарні якості зерна озимих зернових культур проводили в 2015-2016 рр. в умовах випробувальної лабораторії ТОВ «Синельниково Агро». В дослідженнях використовували зерно пшениці озимої (Triticum  aestivum L.), ячменю озимого (Hordeum vulgare L. Sensu lato), тритикале озимого (Triticale), жита озимого (Secale cerele). Зерно закладали на зберігання в 2014, 2015 рр. за різних температурних режимів зберігання: – 5 °С, 0 °С, + 5 °С, + 12 °С та в приміщеннях з нерегульованою температурою. Якість зерна закладеного на дослідження відповідала вимогам другому класу і в процесі зберігання визначалася за показниками відповідно до чинних методів ДСТУ і ГОСТ. Температурний режим, що складався в різних шарах насипу, вимірювали за допомогою дистанційної термометрії.

Результати експериментальних досліджень. Товарні якості зерна польових культур, закладених нами в 2014-2015 рр. на зберігання за різних температурних режимів в умовах випробувальної лабораторії ТОВ «Синельниково Агро» на період підрахунку результатів – навесні 2015 та 2016 років мало різні показники якості. Так, вищі показники якості мало зерно досліджуваних культур за умов зберігання в холодних умовах при  температурі – 5 °С. Зерно, закладене на зберігання в приміщення з постійною температурою +5 °С, своїх товарних якостей також суттєво не втратило. За постійної температури +12 °С в зерні пшениці озимої було виявлено зменшення скловидності, знизилися показники якості клейковини.

За умови зберігання зерна у приміщенні з нерегульованою температурою створилися сприятливі умови для проростання і росу грибної флори, при визначенні товарних якостей суттєво збільшувалася вологість, з’являлися зігнилі зернини і спостерігався неприємний запах в приміщенні, що змусило встановити примусове вентилювання досліджуваних культур. Разом з цим, інтенсивна життєдіяльність зернової маси озимої пшениці та озимого тритикале, які зберігалися в приміщеннях з нерегульованою температурою, призвела до підвищення температури, виникнення гніздового і суцільного зігрівання, при цьому суттєво (на 2-4 %) знизилася якість клейковини.

Товарна якість зерна польових культур впродовж років досліджень та за різних умов зберігання змінювалася. Зокрема, кращу товарну якість мало зерно досліджуваних озимих зернових культур за умов зберігання в приміщеннях за постійної пониженої температури та температури на рівні 0 °С. Вміст клейковини та білка в зерні, яке зберігали за підвищення температури до + 5°С, + 12 °С та в приміщенні з нерегульованою температурою поступово знижувалися за рахунок підвищення дихання зерна і втрати запасних речовин на даний фізіологічний процес.

Підсумовуючи результати проведених досліджень, варто відмітити, що зберігання зерна зернових культур у приміщенні з нерегульованою температурою викликає збільшення кількості не якісного зерна. Кращою температурою для зберігання озимих польових культур, за результатами досліджень, є понижені температури в межах  - 5 °С.

Отже, лише за умови ретельного дотримання технологічних правил під час заготівлі зернових культур, а також забезпечення належного зберігання зерна можна сподіватися на гарантоване одержання товарної продукції високої якості, що стане передумовою збільшення рівня прибутковості сільськогосподарських підприємств.

 

Список використаних джерел

  1. Кретович, В. Л. Физиолого-биохимические основы хранения зерна [Текст] / В. Л. Кретович. – М. : Изд-во АН СССР, 1945. – 135 с.
  2. Управління процесами формування високоякісного насіння сільськогосподарських культур [Текст] / С. М. Каленська, Н. В. Новицька, А. Є. Стихар // Науковий вісник НАУ. – 2008. – Вип. 123. – С. 13-21.
  3. Петренко, В. В. Математические модели прогнозирования сохранности хлебопекарных свойств зерна пшеницы при его долгосрочном хранении [Текст] / В. В. Петренко // Аграрная Россия. – 2014. – №1. – С. 43-46.

4.  Petrenko, V. Influence of storage conditions on germination on winter wheat seeds (Triticum aestivum L.) in relation to agriculture systems [Text] / V. Petrenko // Zemes Ukio Mokslai. – 2014.– T. 21. – Nr. 3. – P. 173-180.

5. Новицкая, Н. В. Качество семян – залог успеха : [Електронний ресурс] / Н. В. Новицкая // Современные направления теоретических и прикладных исследований : материалы международной научно-практической интернет-конференции 19-26 марта 2009 г. (www.sworld.com.ua,). – Режим доступу: www.sworld.com.ua.

6. Лесик, Б. В. Зберігання і технологія сільськогосподарських продуктів [Текст] / Б. В. Лесик, Л. О. Трисвятський, В. А. Снєжко. – Киев : Высшая школа, 1980. – 413 с.

Категорія: Секція/Section_1_2016_10_28 | Додав: clubsophus (2016-10-27)
Переглядів: 324 | Рейтинг: 0.0/0
Переклад
Форма входу
Категорії розділу
Секція/Section_1_2016_10_28
Секція/Section_2_2016_10_28
Секція/Section_3_2016_10_28
Секція/Section_4_2016_10_28
Пошук
Наше опитування
Яка наукова інформація Вас найбільше цікавить?
Всього відповідей: 621
Інтернет-ресурси
Підписатися через RSS2Email

Новини клубу SOPHUS



Наукові спільноти
Статистика
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0