Молла
Маріанна
аспірантка,
Одеський національний економічний університет,
м. Одеса
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИРОВИНОЮ
МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Виробництво молочних продуктів є одним із стратегічних
напрямків переробної промисловості України. Проте за період з 2000 р. по 2009 р. кількість
підприємств-виробників молочних продуктів зменшилась майже вдвічі. За
статистичними даним в 2010 р. на ринку України приблизно 300 підприємств
займались переробкою молока, що на 40 % менше ніж у попередньому році. Така
динаміка підтверджує загострення конкуренції на ринку між молокопереробними
підприємствами, а саме великими холдингами, які поглинають дрібні підприємства. Забезпечення
конкурентоспроможності молокопереробних заводів стає їх першочерговою задачею, однією
з основних складових якої є наявність якісної молочної сировини.
Це питання в більшій або меншій мірі аналізується багатьма
науковцями, які досліджують ринок молока та молочних продуктів України: Т.М.
Максютою-Гонтарук, Ю. В. Масюком, В. А. Радченком, Л. Г. Ліпичем, О. О.
Скібіною та іншими.
Молокопереробна підгалузь України сьогодні характеризується
низкою проблем, найважливішою, яка потребує негайного вирішення і від якої
залежить, в першу чергу, існування самої підгалузі, є забезпечення молочної сировиною
у необхідній кількості та якості. Для
діагностики ринку молока та молочної продукції необхідно, перш за все,
дослідити обсяг виробництва молока. На останнього впливають два основні
фактори: кількість поголів’я молочного стада та його продуктивність.
Таблиця 1
Динаміка поголів’я корів, виробництва молока та середніх
цін в Одеській області за роками [1]
З кожним роком поголів’я молочного стада
зменшується, проте за останні роки спостерігається незначне покращення
ситуації, так в 2010 році порівняно з 2009 роком їх кількість зросла на 0,38 %.
За дослідний період поголів’я великої рогатої худоби зменшилось на 56,22 %, в
тому числі поголів’я корів на 1 січня 2010 року склало близько половини рівня
2000 року. Як наслідок зменшення молочного стада, спостерігається тенденція
зменшення виробництва молока, як в господарствах населення, так і в
сільськогосподарських підприємствах. За десять років виробництво молока в
Одеській області зменшилось на чверть, а в 2010 році порівняно з 2009 роком –
на 2,56 %. 2000-2004 роки були вдалими для
Одеської області, за цей період обсяги виробництва молока зросли майже на 35 %.
З 2005 року виробництво молока почало зменшуватися, вже в цьому році на 15,63 %
менше було вироблено молока ніж у попередньому 2004 р. Незважаючи на негативні
тенденції скорочення поголів’я корів та виробництва молока, продуктивність
молочного стада підвищилась, за десять років середній річний удій молока від
однієї корови збільшився на 63,77 %. Основним шляхом підвищення продуктивності
корів є поліпшення кормової бази, якості кормів, структури раціонів. В 2010 році в Одеській
області було вироблено продукції в перерахунку на молоко на 78,63 тис.т, це
говорить про те, що власне виробництво молока повністю задовольняє переробні
заводи, інші 80 % виробленого молока збувається в близько розташовані області.
Зменшення власної переробки молока пов’язано з припиненням своєї діяльності за
останні роки таких великих заводів, як, наприклад Балтський заводи дитячого
харчування, та інших по всій області. Незважаючи на стовідсоткове забезпечення
підприємств Одещини власною молочною сировиною, проблеми з постачанням якісної
сировини продовжують існувати. Останні роки спостерігається диспаритет цін у взаєминах між
сільськогосподарськими підприємствами і підприємствами переробної
промисловості. Хоча середні ціни реалізації молока сільгосппідприємствами
зросли майже в п’ять разів, сьогодні роздрібна ціна на продукцію переробної
промисловості вдвічі вища за реалізаційну. Порушення цінової пропорції має
негативне відображення на інтересах не тільки виробників молока, але й
переробних підприємств, та, у підсумку, призводить як до спаду виробництва
молока, так і обсягів його переробки.
Отже, спираючись на результати наукових досліджень
вітчизняного та зарубіжного досвіду, можна зробити висновок, що одним з шляхів
вирішення сировинної проблеми молочної галузі в Одеській області і в Україні в
цілому, є кооперування й інтегрування сільгоспвиробників із підприємствами
молочної промисловості та агросервісу.
Список використаних джерел
|